"Inflaatio on nopeutunut huomattavasti ja pysyy myös lähikuukausina nopeana" – EKP pitää ohjauskoron ennallaan inflaatiosta huolimatta

Ukrainan sota synkentää talouden näkymiä selvästi myös meillä Suomessa 1:56
Video: Ukrainan sota synkentää talouden näkymiä selvästi myös meillä Suomessa

Euroopan keskuspankki varoittaa, että euroalueen talouden kehitys riippuu ennen kaikkea siitä, miten sota Ukrainassa etenee ja miten nykyiset pakotteet ja mahdolliset uudet toimet vaikuttavat.

– Inflaatio on nopeutunut huomattavasti, ja se myös pysyy lähikuukausina nopeana lähinnä energiakustannusten huomattavan nousun vuoksi. Inflaatiopaineet ovat voimistuneet monilla toimialoilla, EKP arvioi tiedotteessaan.

Pankin mukaan kaupankäynnin häiriöt aiheuttavat pulaa raaka-aineista ja tuotantopanoksista. Energian ja raaka-aineiden nopea hinnannousu vaimentaa kysyntää ja jarruttaa tuotantoa.

EKP huomauttaa, että taloudellinen toiminta on kuitenkin alkanut elpyä koronapandemian kriisivaiheen jälkeen.

EKP pitäytyy aiemmassa suunnitelmassaan, että euroalueen elvyttäminen omaisuuserien osto-ohjelman (APP) avulla pitäisi päättyä kolmannen vuosineljänneksen aikana. Ohjauskorkojen nosto olisi pankin mukaan vuorossa jonkin ajan kuluttua sen jälkeen.

Pankki pitää ohjauskorkonsa toistaiseksi ennallaan. Perusrahoitusoperaatioiden korko säilyy 0,0 prosentissa, talletuskorko –0,5 prosentissa ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosentissa.

– Tässä hyvin epävarmassa tilanteessa EKP:n neuvosto harjoittaa rahapolitiikkaa joustavasti. Muutoksia tehdään asteittain ja kaikki vaihtoehdot otetaan huomioon, pankki painottaa.

EKP pyrkii vakauttamaan inflaatiovauhdin kahteen prosenttiin keskipitkällä aikavälillä. Euroalueen inflaatio oli tuoreiden ennakkotietojen mukaan maaliskuussa 7,5 prosenttia. Suomessa kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa 5,8 prosenttia.

Inflaatio on kiihtynyt jyrkästi viime kuukausina sekä Suomessa että koko euroalueella.

Elvytysohjelmaa supistetaan vähin erin

APP-ohjelmassa ostoja on tarkoitus tehdä huhtikuussa nettomääräisesti 40 miljardilla eurolla, toukokuussa 30 miljardilla eurolla ja kesäkuussa 20 miljardilla eurolla.

Kolmannen vuosineljänneksen netto-ostojen määrä riippuu EKP:n mukaan siitä, millaisia tietoja talouskehityksestä saadaan ja miten ne vaikuttavat EKP:n neuvoston tilannearvioon.

Sen sijaan koronakriisiin liittyvä osto-ohjelma (PEPP) jatkuu ainakin vuoden 2024 loppuun saakka. EKP luopuu erääntyvistä arvopapereista vähin erin niin, että rahapolitiikka pysyy asianmukaisesti mitoitettuna.


Lue myös:

    Uusimmat