Inflaatio kiri ennakoitua kovempaan tahtiin Yhdysvalloissa

Ohjauskorkojen laskusykli saattaa siirtyä kesäkuulta loppuvuoden puolelle.

Kuluttajahintojen nousu oli Yhdysvalloissa ennakoitua vauhdikkaampaa maaliskuussa, ilmenee maan työministeriön tilastoista. Inflaatio vauhdittui maaliskuussa 3,5 prosenttiin vuositasolla, kun se helmikuussa oli 3,2 prosenttia.

Pohjainflaatio, josta on puhdistettu ruoan ja polttoaineiden nopeasti heilahtelevat hinnat, oli sekin ennakoitua kovempaa. Maaliskuun noteeraus oli 3,8 prosenttia.

Sitkeästi korkeana pysyvä inflaatio tulkittiin merkkinä siitä, että keskuspankki Fed saattaa odotella vielä parempia aikoja ennen kuin aloittaa korkojen laskemisen.

Odotus on pitkään ollut, että ohjauskorkojen lasku alkaisi kesäkuussa, mutta viime aikoina yhä useampi tarkkailija on siirtänyt katseensa syksyyn tai loppuvuoteen. Ohjauskorot ovat nykyisin korkeimmalla tasollaan yli 20 vuoteen, kun Fed on yrittänyt saada kuluttajahintojen nousua hidastumaan. Myös erittäin vahva työllisyys on antanut taloudelle lisävauhtia niin, että pelkona on talouden ylikuumentuminen.

Kuluttajahintojen nousun taustalla oli erityisesti asumisen sekä bensiinin kallistuminen. Yhdessä ne aiheuttivat yli puolet kuukausitason noususta. Kovia nousuja nähtiin myös autovakuutusten ja hoivakotipalvelujen hinnoissa.

Yhdysvaltojen keskuspankin tavoite on, että kuluttajahinnat nousisivat kahden prosentin tahtia. Vaikka inflaatio on hidastunut tuntuvasti kovimmista lukemistaan vuonna 2022, jolloin se kävi yli yhdeksässä prosentissa, ei tavoitteeseen ole vielä päästy.

Lue myös:

    Uusimmat