Inflaatio hidastui Suomessa toukokuussa – euroalueella merkkejä kiihtymisestä

Mihin suuntaan Suomen talous on matkalla? 8:29
Mihin suuntaan Suomen talous on matkalla?

Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu oli Suomessa toukokuussa 1,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Inflaatio hidastui huhtikuusta, jolloin se oli 1,9 prosenttia.

Hidastuminen johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen lievemmästä noususta.

Korkojen vaikutus inflaatioon oli kuitenkin edelleen merkittävä, sillä ne ja EU:n ulkopuoliset valmismatkat nostivat kuluttajahintoja eniten vuoden takaiseen verrattuna.

Hintojen nousua vuoden takaiseen verrattuna taas hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja omakotitalokiinteistöjen halpeneminen.

Yhdenmukaistettu inflaatio enää 0,5 prosenttia

Sen sijaan yhdenmukaistettu inflaatio oli Suomessa toukokuussa vain 0,5 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Tähän indeksiin ei lasketa mukaan omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- sekä metsästysmaksuja.

Yhdenmukaistettuun indeksiin kuuluvat erät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksissa. Esimerkiksi euroalueen hintojen nousua mitataan yhdenmukaistetulla indeksillä, ja myös Euroopan keskuspankki seuraa tätä lukua tehdessään korkopäätöksiä.

Tilastokeskuksen mukaan euroalueen inflaatio olisi noussut toukokuussa verrattuna huhtikuuhun. Yhdenmukaistetun indeksin ennakkotietojen mukaan inflaatio oli euroalueella toukokuussa 2,6 prosenttia, kun se oli huhtikuussa 2,4 prosenttia.

Euroopan tilastoviranomainen Eurostat julkaisee toukokuun lopulliset yhdenmukaistetut kuluttajahintaindeksit 18. kesäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat