Pyöräilyn tarunhohtoisiin hahmoihin kuuluvan Miguel Indurainin kulmakarvat kohosivat hivenen, kun häneltä kysyttiin tänään Helsingissä, mitä järkeä on polkea 300 km:n päiväetappeja kun autokin on keksitty? -Minä pidän pyöräilystä, ajattelin katsojia, ja sitä paitsi siitä sai elannon, espanjalainen sanoi kerkeästi.
Indurain, nyt 33 vuotta, lopetti uransa vuoden 1996 lopussa. 13 ammattilaisvuotensa aikana navarralaisen maanviljelijän poika hankki kelpo elannon itselleen ja perheelleen, Marisa-vaimolle ja nyt kahden vuoden ja neljän kuukauden ikään ehtineelle Miguel-pojalleen.
-Ajoin tuolloin 32000-35000 kilometriä vuodessa. Nyt matkustaminen vie niin paljon aikaa, että hyvä kun ennätän ajaa 50 kilometriä viikossa, poskista pyöristynyt vaatimaton mestari sanoi hiljaisella äänellä.
Pyöräily on edelleen iso osa Indurainin elämää. Hän hankkii yhä muhkeita rahasummia erilaisten tuotteiden mainostajana. Hänellä on myös luottamustoimi Kansainvälisen pyöräilyliiton maantiepyöräilykomiteassa. Suomessa Indurain oli juhlistamassa järjestäytyneen suomalaisen pyöräilytoiminnan 100-vuotisjuhlaa.
Indurain kertoi, että hän tietää Suomesta vain sen mitä Kari Myyryläinen oli hänelle kertonut, kun miehet ajoivat Reynolds-tallissa 1986-88.
-Täällä on kylmää. Lauantaina baskiperheellä on vielä kylmempi kuin perjantaina, sillä Indurainit matkustavat Lappiin, jossa touhutaan paljolti Miguel-pojan toiveiden mukaisesti.
Parhaimmillaan Tour de Francessa
Miguel Indurain voitti Ranskan ympäriajon viisi kertaa peräkkäin vuosina 1991-95. Kukaan toinen ajaja ei ole moiseen pystynyt.
Aika-ajossa hän valloitti maailmanmestaruuden 1995 ja aika-ajon hän voitti myös Atlantan olympialaisissa 1996. Mies oli kaksi kertaa paras myös Italian ympäriajossa Girossa. Mutta ranskalaiset ja belgialaiset huomauttavat kerkeästi, ettei Indurain ei voittanut juuri muuta, kuten tekivät häntä vanhemmat legandat Bernard Hinault, Jacques Anquetil ja Eddy Mercx. Myös he voittivat viisi Touria, mutta eivät peräjälkeen.
Arvostelijoiden mielestä Indurain oli kovin tylsä pyöräilijä, herrasmies, mutta kylmä ja laskelmoiva taktikko, joka voitti Tour de Francessakin vain kymmenen etappia ja niistä kahdeksan aika-ajossa. Indurainin suuruuden syiksi pääteltiin miehen epätavallisen iso sydän ja valtava hapenottokyky.
-Tärkeintä on, että harjoittelee valtavasti ja keskittyy siihen mitä tekee. Ennen kaikkea, ei saa koskaan antaa periksi, Indurain vähätteli sisäelimiensä ainutlaatuisuutta.
"Ensin kynnettävä pelto..."
Indurain ei ollut pyöräilijänä luonnonlahjakkuus. Ankara harjoittelu nosti hänet huipulle, ensimmäiseen Tourin voittoon vasta 27 vuoden iässä.
-Ensin on kynnettävä pelto, sitten kylvettävä siemenet ja sitten odotettava. Odotettava, mutta tehtävä jatkuvasti töitä, Indurain kertoi viidennen ja viimeisen Tourin voittonsa jälkeen.
-Hänestä kehittyi vuosi vuodelta vahvempi. Lisäksi hän laati toimivat suunnitelmat kisaa varten ja malttoi myös pysyä niissä, kuvasi Bernard Hinault.
(STT)