Indonesiasta huipputiimi Aceh-neuvotteluihin

Indonesian korkean tason neuvotteluryhmä suuntaa huomenna Aceh-neuvotteluihin Suomeen. Varsinaiset neuvottelut käytäneen viikonloppuna.

Indonesia lähettää Aceh-neuvotteluihin Suomeen korkean tason neuvotteluryhmän. Ryhmää johtaa maan turvallisuudesta vastaava ministeri Widodo Adi Sutjipto. Asiasta kertoivat uutistoimisto Reutersille hallitusta lähellä olevat nimettömät lähteet. Lähteen mukaan ryhmään kuuluvat Sutjipton lisäksi ulkoministeri Hassan Wirajuda, oikeusministeri Hamad Awaluddin ja nimeämätön Acehin maakunnan entinen sotilaskomentaja.

Ryhmä lähtee Helsinkiin huomenna ja viipyy Suomessa viisi päivää. Varsinaiset neuvottelut käytäneen viikonloppuna.

Acehin itsenäisyyttä tavoittelevan Vapaa Aceh (GAM) -liikkeen edustajaan Sofyan Dawoodiin korkea-arvoinen neuvotteluryhmä ei tehnyt vaikutusta:

- Rauhantarjous ei ole versonut hyvästä tahdosta vaan tsunamista. Me jatkamme taistelua lopullisen päämäärämme puolesta. Lopullinen tavoitteemme on itsenäisyys. Mutta kaikki keinot, poisluettuna väkivalta ja aseellinen konflikti, tämän asian ratkaisemiseksi kelpaavat meille, Dawood sanoi Reutersille.

GAM:n ja Indonesian hallituksen edustajien tapaaminen vahvistettiin sunnuntaina neuvotteluja järjestävästä presidentti Martti Ahtisaaren toimistosta CMI:stä (Crisis Management Initiative). CMI:n mukaan Ahtisaari osallistuu itsekin neuvotteluihin ja hänen on määrä pitää lehdistötilaisuus ensi viikon maanantaina.

Neuvottelut GAM:n ja hallituksen välillä alkoivat vuonna 2000 ja päättyivät kolme vuotta myöhemmin, kun molemmat osapuolet olivat toistuvasti valittaneet vuonna 2002 solmitun aseleposopimuksen vääristä tulkinnoista. Puolen vuoden kuluttua Indonesian hallitus tarjosi kapinallisille autonomiaa vastapainoksi sille, että nämä luopuisivat itsenäisyysvaatimuksista. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat, ja hallitus aloitti sotilasoperaation alueella.

Acehiin julistettiin poikkeustila, joka oli edelleen voimassa hyökyaallon iskiessä tapaninpäivänä. GAM:n ja hallituksen välisissä taisteluissa on saanut surmansa vuoden 1976 jälkeen ainakin 12000 ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat