Indeksitalo auttaa asumiskustannusten vertailussa

Monin tutkimuksin on osoitettu, että korkea verotus lisää muutenkin kalliin asumisen kustannuksia. Eikä paremmalta näytä, kertoo Kiinteistöliiton vuosittain tekemä selvitys kiinteistöverojen ja muiden kunnallisten maksujen vaikutuksista asumiskustannuksiin. Tuoreimmat tiedot ovat tammikuulta.

Tutkimusjohtaja Mauri Marttila, Suomen Kiinteistöliitto:

Jälleen kiinteistöverot ja kunnalliset maksut ovat nousseet edellisvuodesta. Tällä nousu on keskimäärin 3,3. Inflaatiomme on alle prosentin, joten asumiskustannukset nousevat jatkuvasti huomattavasti nopeampaa vauhtia.

Yksi vakava seuraus on Marttilan mukaan se, että kiinteistön hoitoon ja korjaukseen jää entistä vähemmän rahaa.

Vertailun lähtökohtana on ns. indeksitalo, joka käytännössä tarkoittaa 30-vuotiasta kivitaloa kaupungin keskustassa. Talossa on 40 asuntoa ja 10 000 kuutiota.

Kunnallisiin maksuihin ja kiinteistöveroon menee indeksitalossa keskimäärin hieman yli puolitoista euroa neliötä kohden kuukaudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa yli puolta keskimääräisistä hoitovastikkeista. Suurin yksittäinen menoerä on kaukolämpö, mutta roimimmin kallistuivat viime vuonna muut maksut.

Verot ja kunnalliset maksut asuinkiinteistössä 2003 keskimäärin euroa / neliö/kk


Kaukolämpö 0,63
Vesi ja jätevesi 0,47
Kiinteistövero 0,19
Jätehuolto 0,13
Kiinteistösähkö 0,12
Yhteensä 1,540

Lähde: Suomen Kiinteistöliitto

Vuoden sisällä eniten ovat nousseet jätehuoltomaksut - keskimäärin runsaat 15 %. Suurin tekijä niissä ovat jätteenkäsittelymaksut; kuljetusten puolella ei ole ollut niin suurta nousuvauhtia. Myös kiinteistösähkön hinta on noussut viime aikoina. Nousuvauhti on noin 6 %:n luokkaa.

Läpinäkyvyys hillitsee kunnan päättäjiä

Vertailussa on mukana 27 eri puolilla Suomea olevaa kaupunkia. Ahneimpien kaupunkien kärkikymmenikössä tapahtui viime vuonna suuria muutoksia.

Uusia tulokkaita ovat Vaasa, Imatra, Kotka, Lappeenranta; putoajiin kuuluvat Kemi ja Rovaniemi.

Kärkisijaa hallussaan pitänyt Tornio joutui taipumaan peräti kuudennelle sijalle antaen tilaa rakettimaisen nousun tehneelle Hämeenlinnalle.

Verot ja kunnalliset maksut asuinkiinteistössä 2003 keskimäärin e/neliö/kk:

Hämeenlinna 1,72
Imatra 1,70
Lappeenranta 1,69
Vantaa 1,67
Kotka 1,66
Tornio 1,64
Nokia 1,64
Helsinki 1,63
Tampere 1,40
Porvoo 1,38
Kouvola 1,32

Erot asumiskustannuksissa eri kaupunkien välillä ovat todella suuret. Hämeenlinnalaisessa kaksiossa asuminen tulee kunnallisista maksuista johtuen vuodessa noin 240 euroa kalliimmaksi kuin vastaavan kokoisessa kaksiossa Kouvolassa.

Vuosittain tehtävän kustannusvertailun etuna on, että kunnallisten maksujen läpinäkyvyys on lisääntynyt. Sen seurauksena ainakin eräät kaupungit ovat muuttaneet tariffipolitiikkaansa. Esimerkkinä Marttila mainitsee Tornion:

Siellä kaukolämpömaksuja on alennettu. Samoin Kemissä on alennettu kiinteistöveroja.

Nämä kunnalliset maksut ja verot nousevat siis vuosittain nopeammin kuin inflaatio, ja sitä kautta asuminen kallistuu enemmän kuin ehkä pitäisi. Onko tämä nyt semmoinen juna, jolle ei voi mitään - vai onko jotain tehtävissä?

Kyllä tässä yritystä tietysti on. Nythän on ollut työryhmiä, jotka ovat puuttumassa esimerkiksi sähkön monopolihinnoitteluun. Näyttääkin siltä, että sähkömarkkinalakia tullaan muuttamaan siten, että liikaa kannettu raha palautetaan jatkossa asiakkaalle. Jätehuollon osalta meillä istuu työryhmä miettimässä jätehuoltokilpailuasioita. Naapurimaastamme Ruotsista kuuluu jo sellaistakin, että myös kaukolämmön hinnoitteluun ollaan panemassa suitsia.


(JKA 15.2.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja