ILO: Taistelu lapsityötä vastaan voitettavissa

Taistelu lapsityövoiman käyttöä vastaan on voitettavissa kaikissa maissa seuraavien 15 vuoden kuluessa, arvioi Kansainvälisen työjärjestön ILO:n pääjohtaja Michel Hansenne tänään Norjassa, kansainvälisessä lapsityökonferenssissa.

Hansenne perusti rohkeaksi kutsumansa arvion siihen, että kansainvälinen tietoisuus lapsityöstä on lisääntynyt ja hallitukset ovat entistä valmiimpia sitoutumaan suoriin toimiin lapsityövoiman käytön lopettamiseksi.

Maailmassa on arviolta 250 miljoonaa lapsityöläistä, joista noin puolet raataa kokopäiväisesti esimerkiksi tehtaissa, piikoina kodeissa, maatiloilla tai kaduilla. Työtä tekevien lasten määrä saattaa olla huomattavasti suurempikin, koska varsinkin kodeissa työskentelevistä lapsista on vaikeaa saada tietoja.

Unicefin pääjohtaja Carol Bellamy kutsui lapsityövoiman määrästä kertovia lukuja järkyttäviksi ja mahdottomiksi hyväksyä. Miljoonilta lapsilta viedään oikeus ei pelkästään koulutukseen vaan myös lapsuuteen, Bellamy sanoi. Hän piti koulutusta kaikkein tärkeimpänä välineenä taistelussa lapsityövoiman käyttöä vastaan.

Suomi toivoo konkreettisuutta

Tänään konferenssissa puhunut kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavisto kertoi Suomen tukevan ILO:n aikeita neuvotella uusi, vahingollisimman lapsityön kieltämiseen tähtäävä sopimus. Haavisto sanoi kuitenkin pitävänsä huomenna hyväksyttävää toimintaohjelmaa erittäin tärkeänä, koska toiminnan aika on nyt. ILO:n uusi sopimusluonnos tulee käsittelyyn vasta ensi vuonna.

Vaikka valtaosa lapsityöntekijöistä on kehitysmaissa, Haaviston mukaan kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma, joka sivuaa myös Eurooppaa läheltä. Esimerkkinä hän mainitsi Pietarin katulapset sekä Itä-Euroopan maiden lapsityöläiset.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat