Ilmestyskirja. Nyt Redux (Apocalypse Now Redux)

Julkaistu 14.05.2002 15:00

USA 1979/2001. Ohjaus: Francis Ford Coppola. Käsikirjoitus: John Milius & Francis Ford Coppola & Michael Herr. Kuvaus: Vittorio Storaro. Leikkaus: Lisa Fruchtman, Gerald B. Greenberg, Richard Marks, Walter Murch. Lavastus: Dean Tavoularis. Musiikki: Carmine Coppola, Francis Ford Coppola, Mickey Hart. Tuotanto: Francis Ford Coppola, Kim Aubry. Pääosissa: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest, Albert Hall, Laurence Fishburne, Sam Bottoms, Harrison Ford. Kesto: 203 min.

Ilmestyskirja. nyt reduxIlmestyskirja. nyt reduxCopyright MTV Oy 2001

Runsas 20 vuotta sitten valmistunut Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja. Nyt on aikamme parhaita sotakuvauksia ja myös yksi aikamme kohutuimpia elokuvia. Leffan tekemisestä on pyöritelty huhumyllyä näihin päiviin asti; valtavat budjetinylitykset, onnettomuudet kuvauspaikoilla, Marlon Brando toikkaroimassa improvisoituine repliikkeineen, Coppolalla järjen lähtö lähellä jne.

Ohjaaja Coppolan nyt julkaistessa restauroidun ja uudelleen leikatun sekä kaikkiaan 49 minuuttia lisämateriaalia sisäänsä saaneen uusintaversion Ilmestyskirja. Nyt Reduxin hälvenee elokuvan päältä myös hieman salaperäisyyden myyttistä usavaa. Coppola toteaa leffan saatesanoissaan, että leffa piti saada aikanaan nopeasti pois käsistä. Kuvausaikataulun venyminen ja 16 miljoonan dollarin budjetin ylitykset (joiden hoitamiseen Coppola oli kiinnittänyt käytännössä koko omaisuutensa) kutistivat Ilmestyskirjan sen nelituntisesta raakaleikkausversiosta parituntiseksi sotaleffaksi, jossa tarkennutaan kapteeni Willardin (Sheen) ja partiovenemiehistön matkaan jokea ylös Kamputseaan tarkoituksena "lopettaa voimakeinoin" hulluksi tulleen eversti Kurtzin (Brando) komentajuus.

Elämme uusintafilmatisointien ja paranneltujen versioiden aikaa, joten Coppola kävi lopulta viime vuonna käsiksi mielestään kesyksi aikojen saatossa hiipuneeseen klassikkoon. Coppola ja leikkaaja Walter Murch eivät kuitenkaan tyytyneet vain lisäämään leffaan aikanaan poisjätettyä materiaalia vaan käytännössä leikkasivat leffan uudelleen säilytetystä raakamateriaalista.

Elokuvaan on lisätty kaksi pitempää kokonaista jaksoa ja koko joukko pientä sälää. Suurin muutos on partioveneen miehistön saapuminen ranskalaiselle plantaasille, jossa syödään kiihkeän poliittisen keskustelun sävyttämä päivällinen ja päivä päättyy lopulta romanssinpoikaseen siirtomaaemäntälesken ja kapteeni Willardin välillä. Toinen pitempi jakso on huima pätkä, jossa helikopterillaan mellakkaan päättyneestä solttujen iltalomashowsta paenneet Playboyn puputytöt viihdyttävät veneen miehistöä kuraisella joentörmään kyhätyllä leirillä maksuksi polttoaineesta. Muita lisäyksiä on myös mm. uusi kohtaus eversti Kurtzin ja Willardin välillä sekä partioveneen miehistön toimeenpanema eversti Kilgoren (Duvall) surffilaudan varkaus.

Oliko Coppolan puolen vuoden työ sitten vaivan arvoista. Muuttuiko elokuva Coppolan toivomusten mukasesti syvemmäksi ja täyteläisemmäksi, enemmän Vetnamin sodan kaoottisuutta ja mielenvikaisuutta kuvaavaksi, kuin seikkailuhenkisemmäksi käännytetty alkuperäisversio. Täytyy myöntää, että muuttui. Ilmestyskirja Redux tarjoaa todellakin uudenlaisen elämyksen, elokuvan sodasta, jota käydään motivoimattomana ja holtittomasti, täysin vailla vastuuta ja moraalia tai niitä omaan piikkiin vääristellen. Kuten eversti Kurtz sanelee muistiinpanoihinsa: "Poikamme opetetaan pudottamaan tulta ihmisten päälle, mutta heidän ei anneta kirjoittaa sanaa 'vittu' lentokoneisiinsa".

Toinen asia mikä taidokkaasti restauroidussa elokuvassa pistää silmään on todellisuuden tuntu. Erikoistehosteita ei ole tehty digitaalisesti, taivaanrannasta vietnamilaiskylään syöksyvät Wagneria huudattavat helikopterit ovat oikeita ja räjähdykset aitoja. Hieno äänisuunnittelu ja toteutus sekä Vittorio Storaron huikea kuvaus tekee taistelukohtauksista toisalta rujoudessaan ja toisaalta koordinoidussa esteettisyydessään silmiähiveleviä, elävän todistuksen ihmisen loputtomasta tuhovietistä.

Ilmestyskirjan näyttelijäntyö on kertakaikkisen loistavaa. Martin Sheen kannattelee upeasti harteillaan kumpuilevaaa tarinaa ja luo mielenkiintoisen hahmon sisäisesti tempoilevasta kapteeni Willardista. Robert Duvall on virtuoosimainen maanisena eversti Kilgorena ja eversti Kurtzin vangitseva tulkinta on Marlon Brandon viimeinen todella maaginen roolisuoritus. Niin ikään hienosti näyttelevästä veneen miehistöstä on syytä nostaa esiin Laurence Fishburne, joka oli raikulipoika Cleanin osan näytellessään vain 14-vuotias.

Francis Ford Coppola on mielestäni onnistunut täydellisesti tarttuessaan vaikeassa tehtävässä muuttaa hieno elokuva vieläkin vaikuttavammaksi. Ilmestyskirja. Nyt Redux on kuin napalm aamukoitteessa, se tuoksuu voitolta.

Teksti: Jari Rantala
Kuva: Sandrew Metronome

Tuoreimmat aiheesta

Elokuvat