Ilmavoimien Hawk-hävittäjä putosi, lentäjä menehtyi

Ilmavoimien Hawk-harjoitushävittäjä on pudonnut iltapäivällä siirtolennolla ja tuhoutunut.

Ilmavoimien lentäjä on saanut surmansa Hawk-harjoitushävittäjän pudottua Siikaisten Leväsjoella Satakunnassa. Onnettomuus sattui kello 12.30. Onnettomuuskoneessa ei ollut muita ihmisiä.

Konetta ohjannut 26-vuotias yliluutnantti oli kuljettamassa Hawkia Kauhavalle Hallista, jossa se oli ollut huollossa. Onnettomuuden syytä ei vielä iltaan mennessä tiedetty.

Onnettomuutta selvittämään nimettiin tutkintalautakunta.

Onnettomuushetkellä sää oli sumuinen ja pilvet olivat matalalla. Kone putosi metsän keskelle, mutta parinsadan metrin päässä onnettomuuspaikasta oli asutusta. Poliisi eristi turmapaikan.

Konetta lentänyt yliluutnantti oli kokenut lentäjä. Hänellä oli takanaan lähes 600 lentotuntia, ja hän toimi lennonopettajana.

Koneen polttoaineena ollut kerosiini räjähti putoamisen jälkeen, ja tästä syntynyt nokinen savupallo näkyi lähiasutukseen asti.

Yhdeksäs Hawk-turma Suomessa

Siikaisten lentoturma on yhdeksäs Suomen ilmavoimien Hawk-harjoitushävittäjälle tapahtunut lento-onnettomuus. Niissä on nyt kuollut kaikkiaan neljä ja loukkaantunut kolme lentäjää.

Ilmavoimat otti ensimmäisen brittivalmisteiden kaksipaikkaisen Hawkin koulutus- ja operatiiviseen käyttöön 22 vuotta sitten.

Edellinen Hawk-turma tapahtui Lapin lennoston harjoituslennolla Sallan länsipuolella 25. maaliskuuta 2003. Hawkista heittoistuinhypyn tehneet ohjaajat selvisivät onnettomuudesta lievillä pintanaarmuilla. Kone tuhoutui.

Seitsemän edellistä Hawk-turmaa

Vuonna 1981 Tampereella syöksyi 17. maaliskuuta taitolentoesityksen harjoituksessa ollut kone maahan silmukan oikaisuvaiheen jälkeen. Koneen ohjaaja sai surmansa heittoistuinhypyssä. Toinen ohjaaja ei käyttänyt heittoistuinta ja loukkaantui vaikeasti maahansyöksyssä.

Vuonna 1986 Kemijärvellä syöksyi 9. toukokuuta Hawk maahan esitysharjoituksessa ja tuhoutui. Ohjaaja menehtyi.

Tampereella epäonnistui 16. joulukuuta 1988 Hawkin lasku huonossa säässä. Miehistö pelastautui heittoistuimella. Toinen ohjaaja loukkaantui lievästi.

Kittilässä 27. helmikuuta 1989 räjähti Hawkin rengas kovassa laskussa. Kone syöksyi kiitoradalta lumihankeen, mutta miehistö pelastautui heittoistuimella.

Kuopiossa 5. joulukuuta 1989 Hawkin moottori sammui lentoonlähdön jälkeen eikä käynnistynyt uudelleen. Ohjaaja pelastautui heittoistuimella.

Vuonna 1998 syöksyi 7. huhtikuuta Tuusniemellä Hawk maahan torjuntaharjoituksessa. Ohjaaja kuoli. Luopioisissa 1. heinäkuuta 1998 Hawkin moottori sammui eikä käynnistynyt uudelleen. Miehistö pelastautui heittoistuimella. Toinen ohjaaja loukkaantui lievästi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja