Mainos

Ilmastonmuutos parantaa vesivoiman kannattavuutta Suomessa

Ilmastonmuutoksen arvioidaan edelleen parantavan vesivoiman kannattavuutta. Vesivoima tuotti omistajilleen viime vuonna loistotuloksen. Voimalaitoksia ei ole kuitenkaan myynnissä ja vesirakentamista haittaa koko maassa Pohjois-Suomen isojen allashankkeiden synnyttämä huono maine. Vesivoimaa yritetään nyt lisätä saneeraamalla vanhoja voimaloita.

Kun ostettavaa ei ole, ja uuden rakentaminen on tuskallista, sähköyhtiöt yrittävät tikistää nykyisistä vesimyllyistä lisää megawatteja.

- Sähkön pörssihinnat ovat jatkuvasti nousussa, kun taas vesivoimalaitoksen käyttö- ja kunnossapitokustannukset on hyvin vakaita eli on odotettavissa, että vesivoiman kannattavuus tulee parantumaan jatkossa entisestään, kertoo Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Jorma Korhonen

Suomessa on reilusti toista sataa vesivoimalaitosta. Tuoreen selvityksen mukaan vesivoimaa voitaisiin rakentaa roimasti lisää. Mutta vesirakentamisella on huono imago, riitely Kollajasta ja Vuotoksesta haittaa nyt myös pienempien voimalaitosten toteutusta.

Ilmastonmuutos on jo tuonut lisää vettä myllyihin. Kevättulvan rinnalle on tullut toinen sesonki ja se Korhosen mukaan innostaa voimamiehiä.

- Nyt on muutaman vuoden tulleet sateet joulu-tammi-helmikuussa jolloin myös jouduttu ohijuoksuttamaan ja tämä ilman muuta lisää näitten lisärakentamisen kannattavuutta.

Osa sähköyhtiöistä tutki 90-luvulla mahdollisuuksia rakentaa vesivoimaa Venäjän Karjalaan. Hankkeet eivät edenneet, mutta nyt niidenkin kannattavuus on parantunut entisestään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.