Ilmastoasiantuntija oikoo MTV:lle keskustan Annika Saarikon turveväitteitä: "Kärjistystä puoliväliriiheen päin"

8:15
Ilmastopaneelin puheenjohtaja puhui MTV Uutiset Liven haastattelussa turvetuotannon alasajosta sekä Kiinan ja Yhdysvaltojen välisestä ilmastosovusta.

Ilmastopaneelin Markku Ollikainen muistuttaa, että turvetta alasajaa tosiasiallisesti EU:n päästökauppa eikä Suomi. Sama on edessä muillakin fossiilisilla polttoaineilla. Kivihiilen käyttö loppuu Suomessa lain nojalla vuonna 2029.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan turpeen käyttö on vähentynyt Suomessa liian rajusti oikeudenmukaisen siirtymän kannalta. 

Saarikon mukaan tavoite turpeen energiakäytön puolittamisesta on toteutumassa jo ensi vuonna eli kahdeksan vuotta etuajassa.Sen hintana ovat Saarikon mukaan esimerkiksi turvealan yrittäjien toimeentulon äkillinen romahdus, kallistuva lämmitys ja kasvuturpeen tuonti ulkomailta. 

Saarikko vaatii hallituksen ensi viikon kehysriihestä tukea turvealalle. Turvetuotannon suora työllistävä vaikutus on noin 2 000 henkilötyövuotta.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että turpeen käyttö vähenee samalla lailla radikaalisti kuin muidenkin fossiilisten polttoaineiden. 

Tällä hetkellä päästöoikeuksien hinta on noin 45 euroa hiilidioksiditonnilta. 

– Ehkä tässä on kärjistystä puoliväliriiheen päin. Ensinnäkään Suomi ei ole ajamassa turvetta alas, vaan se on EU:n päästökauppa. 

Saarikon ulostulo on poliittiselta kannalta mielenkiintoinen, koska hän itse istuu tiede- ja kulttuuriministerinä hallituksessa, joka on sitoutunut turpeen ja muiden fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen globaaleista ilmastosyistä.

"Hallituksen toimilla aika mitätön rooli"

Ilmastopaneelin Markku Ollikainen muistuttaa, että turpeen käytön vähentyminen tapahtuu markkinaehtoisesti.

– Hallituksen toimilla on tässä aika mitätön rooli. 

– Täytyy tietysti ottaa vakavasti, että turvetuottajien suuntaan tulee selkeä toimialan heikkeneminen ja tulon muodostumisen väheneminen, myöntää Ollikainen.

Keskustan Annika Saarikko totesi avoimessa kirjeessään, että ei voi sulattaa ajatusta siitä, kuinka kotimainen energiantuotannon muoto ajetaan ryminällä alas samalla, kun fossiilista tavaraa tuodaan edelleen kattiloihimme. Ilmastopaneelin Markku Ollikainen ei väitettä allekirjoita.

– Meillä on kivihiilen käyttökieltolaki. Kivihiilen käyttö loppuu. Meille tulee vielä fossiilista maakaasua, jonka päästökerroin on puolet turpeen päästökertoimesta. Ei tässä sellaista epäsuhtaa ole.

Kivihiilen käyttö sähkön tai lämmön tuotannon polttoaineena kielletään 1.5.2029 alkaen.

Katso videolta Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan haastattelu, jossa hän puhuu turpeen lisäksi Kiinan ja Yhdysvaltain välisestä ilmastosovusta ja sen merkityksestä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja