Ilmalämpöpumpulla säästöä lämmityskuluihin

Ilmalämpöpumpulla voidaan vähentää sekä kodin lämmityskuluja että päästöjä. Pumppu myös poistaa liiallisen kosteuden sisätiloista sekä parantaa ilmanlaatua.

Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet etenkin omakotitaloissa. Pumppua voidaan käyttää tavallisen lämmitysjärjestelmän rinnalla ja sen avulla voidaan säästää kodin lämmityskuluissa.

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta osasta: sisä- ja ulkoyksiköistä. Ulos asennettavassa osassa sijaitsevat laitteen kompressori sekä lämmönvaihdin, sisäyksikössä puolestaan lämmönvaihdin ja ohjauselektroniikka.

Pumpun toiminta perustuu kylmätekniikkaan. Laite siirtää ulkoilman lämpöenergiaa sisätiloihin ja edistää samalla ilmankiertoa sisällä. Toimintaperiaate muistuttaa jääkaappia, mutta puhaltimet, venttiilit ja ohjauselektroniikka ovat hieman erilaisia. Kylmäaineen välityksellä energia siirtyy ulkoa sisälle ja päinvastoin.

Pumpun avulla lämpöenergian siirtäminen ulkoa sisälle on huomattavasti huokeampaa kuin tavallisella sähkövastukseen perustuvalla sähkölämmityksellä. Tyypillinen säästö sähkönkulutuksessa on 30–40 prosenttia vuodessa. Pumpun käyttö pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.
Ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä kompressorin ja puhallinmoottoreiden pyöritykseen.

Ilmalämpöpumpun kerrotaan parantavan asuintilojen ilmanlaatua, haihduttavan kosteutta sekä vähentävän epämiellyttäviä hajuja ja pölyjä. Kuumalla ilmalla se viilentää mukavasti.

Pumppua hankittaessa on otettava huomioon asunnon koko, muoto ja energialuokka. Myös eristykseen ja ilmanvaihtoon on kiinnitettävä huomiota.

Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet ympäri Eurooppaa. Niiden suosio on suurta etenkin ekologisesta energiapolitiikastaan tunnetussa Ruotsissa.

Teksti: Jokakoti
Kuvat: Katja Nykänen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja