Ikoninen valokuva Vietnamin sodasta vainosi ylistettyä kuvaajaa Eddie Adamsia – "Kaksi miestä kuoli siinä kuvassa"

Eräs kuuluisimmista Vietnamin sodan symboleista on kuvajournalisti Eddie Adamsin otos, jossa prikaatinkenraali Nguyen Ngoc Loan ampuu kansallisen vapautusrintaman eli Vietkongin jäseneksi epäillyn vangin.

Asiantuntijoiden mukaan kuva näyttää juuri sen mikrosekunnin, kun luoti uppoaa vangin päähän.

Kaikesta kuvan saamasta huomiosta huolimatta siitä muodostui kirous kuvaaja Adamsille, kertoo BBC.

Kuva otettiin kaoottisissa olosuhteissa Saigonissa vuonna 1968 ns. tet-hyökkäyksen aikana. Tet-hyökkäyksessä Vietkong ja Pohjois-Vietnamin armeija tekivät yhtäaikaiset iskut kymmeniin asutuskeskuksiin.

Pikateloituksen kohteeksi joutui Nguyen Van Lem, jonka epäiltiin surmanneen kenraali Loanin kollegan vaimon ja kuusi lasta.

Kuva levisi nopeasti eri puolilla maailmaa, ja siitä tuli eräänlainen Vietnamin sodan brutaaliuden ja anarkian symboli. Kuva voitti Pulitzer-palkinnon vuonna 1969, lisäksi presidentti Richard Nixon ja jopa koululaiset eri puolilla Yhdysvaltoja ylistivät kuvaa kirjeissään kuvaaja Adamsille.

"Pysäytetty hetki ei selitä kaikkia olosuhteita"

Kaikesta kuvan saamasta huomiosta huolimatta Eddie Adams on todennut, että kuva on ollut kirous ja sitä ei ole täysin ymmärretty.

Adamsin mukaan yksi kuvaan pysäytetty hetki ei voinut täysin selittää niitä olosuhteita, jotka Saigonin kaduilla vallitsi helmikuussa 1968. Kovat katutaistelut olivat syösseet kaupungin kaaokseen, kun Etelä-Vietnamin armeija nappasi Vietkongin ryhmänjohtajaksi epäillyn Lemin 30 ihmisen joukkohaudan lähettyvillä.

Adams alkoi ottaa kuvia, kun Lem marssitettiin katuja pitkin prikaatinkenraali Loanin jeepin luokse.

– Luulin että hän aikoi ainoastaan pelotella tätä, joten nostin luonnollisesti kamerani ja otin kuvan, Adams muisteli jälkeenpäin.

Kuvaaja muutti käsitystään teloittajasta

Adamsin ensimmäinen reaktio oli, että vangin teloittanut Loan oli kylmä tappaja, mutta matkusteltuaan hänen kanssaan myöhemmin ympäri maata kuvaaja muutti käsitystään.

Hänen mukaansa Loan oli ”modernin Vietnamin ja aikansa tuote”.

Sodan jälkeen kuvaaja Adamsista ja ikonisen kuvan teloittajasta Loanista tuli jopa jonkinasteiset ystävät, kun Loan pakeni Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain viranomaiset halusivat karkottaa Loanin takaisin, mutta Adams todisti oikeudenkäynnissä hänen puolestaan ja niinpä prikaatinkenraali sai jäädä maahan.

Teloittajasta ravintoloitsijaksi

Myöhemmin Loan perusti Washingtonin esikaupunkialueelle ravintolan, jossa tarjoiltiin hampurilaisia, pizzaa ja vietnamilaista ruokaa. Kun totuus hänen menneisyydestään paljastui, ravintola jouduttiin kuitenkin sulkemaan ja Loan jäi eläkkeelle.

Kuvaaja Adams teki myöhemmin loistavan uran: hän voitti lukuisia valokuvapalkintoja kuvaten muun muassa Ronald Reagania, Fidel Castroa ja Malcolm X:ää.

Silti uran kaikista kuuluisin kuva sekä hetki, jolloin se otettiin, palasi aina Eddie Adamsin mieleen.

– Kaksi ihmistä kuoli siinä kuvassa. Kenraali tappoi Vietkongin sotilaan; minä tapoin kenraalin kamerallani, Adams kirjoitti sen jälkeen, kun Loan oli kuollut syöpään vuonna 1998.

Lue myös:

    Uusimmat