Ikääntyvä kasvojen luusto syynä ryppyihin?

Kasvojen luuston ikääntyminen aiheuttaa ryppyjä ja ihon veltostumista, väittää tuore tutkimus.

Rypyt eivät välttämättä johdu pelkästään kasvojen ihon vanhenemisesta, kertoo Stylelist.com. Tutkijaryhmä University of Rochester Medical Centeristä analysoi 20-40-vuotiaiden, 41-64-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden potilaiden ikäryhmissä, kuinka kasvojen luuston rakenne muuttuu ikääntymisen myötä.

Tutkijat huomasivat muutoksia useilla eri alueilla. Merkittävin muutos oli silmäkuoppien leventyminen ja piteneminen. Kulma, nenä ja leukaluut puolestaan kutistuivat. Laajenevat silmäkuopat yhdistettynä kulmaluun pienenemiseen ovat tutkimuksen mukaan osaltaan syynä otsaryppyjen syntyyn, silmänurkkien harakanvarpaisiin ja raskaisiin alaluomiin.

Silmäkuopan muutokset olivat samanlaisia sukupuolesta riippumatta, mutta muut kasvojen luuston muutokset olivat huomattavissa jo nuoremmilla sekä keski-ikäisillä naisilla, kun taas miesten piirteet kokivat enemmän muutoksia vasta keski-iässä ja sitä vanhempana.

– Ihmisen kasvojen luusto kokee muutoksia ja surkastumista ikääntymisen myötä. Luusto on merkityksellinen kasvonpiirteiden kannalta, sillä luusto on raameina pehmytkudokselle, tutkimusryhmää johtanut Robert Shaw kirjoitti amerikkalaisen plastiikkakirurgien yhdistyksen julkaisussa.

Luuston korjaukset ovat plastiikkakirurgiassa arkipäivää: erilaisia implantteja on saatavina niin poskipäihin kuin leukaankin. Huokoinen polyeteeni on joiden plastiikkakirurgien mukaan suositeltavampi vaihtoehto kuin silikoni-implantit.

MTV3/Helmi

Lähde: Stylelist.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja