Mainos

Iitin musiikkijuhlien Mozart-levylle jakelu ympäri maailman

Iitin musiikkijuhlat käynnistyvät tänään poikkeuksellisen juhlavasti - festivaaleilla julkaistaan viime kesänä Iitin kirkossa äänitetty Mozart-albumi.

- Olen helpottunut ja onnellinen, huokaa festivaalien johtaja, levyllä soittava pianisti Laura Mikkola. Kyseessä on äänite suoraan konsertista. Kaikki onnistui todella hyvin ja levyn julkaissut sveitsiläinen Cascavelle-yhtiö on tyytyväinen.

Levyllä kuullaan kolme Wolfgang Amadeus Mozartin teosta, joista yksi on suurelle yleisölle tuttu Mozartin 40. sinfonia. Levyllä soittaa Iitti Festival Orchestra, joka on koottu Helsingin ja Lahden kaupunginorkesterien sekä Tapiola Sinfoniettan soittajista.

Kapellimestarina on ranskalainen Maestro Philippe Entremont. Solisteina äänitteellä ovat pianisti Laura Mikkola sekä myös kapellimestari Entremont pianistina.

Iitin puisen kirkon akustiikka on juuri se tekijä, joka sai sekä kapellimestarin että levy-yhtiön tyytyväiseksi - levy kuulostaa saundeiltaan tasapainoiselta ja aidolta.

Cascavelle- levy-yhtiön ansiosta Iitin musiikkijuhlien ensimmäinen äänite saa jakelun ympäri maailman. Kriitikoiden lähikuukausien vastaanotto voisi parhaimmillaan merkitä nostetta tälle pienelle, uniikille festivaalille.

Festivaali lapsuuden maisemiin

Taiteellinen johtaja Laura Mikkola on kansainvälisesti arvostettu huippupianisti. Kuva Heikki Tuuli.

Pariisissa asuva pianisti Laura Mikkola on viettänyt lapsuutensa kesiä Iitissä isoäitinsä helmoissa. Lapsuudenaikainen talo on säilynyt kesänviettopaikkana aikuisenakin.

Aikansa hän mietti, miten miljöö sopisi hienosti klassisen musiikin konsertteihin, niin vanha pappila kuin kirkko. Vuonna 2003 Mikkola sitten perusti näihin maisemiin musiikkijuhlat. Kolmen päivän festivaali on nyt 7000 asukkaan kunnan suurtapahtuma.

Pääkonserttipaikkana on 1600-luvulla rakennettu kirkko. Tosin tänä kesänä kirkko on kattoremontin takia osin huputettu, mutta konserttien järjestämistä korjaustyö ei estä.

Huippupianisti Laura Mikkola saa festivaaleille joka kesä suuren joukon soittajataitureita - ja korkeatasoisen ohjelmiston. Tänä vuonna esiintymässä ovat muun muassa Lappeenrannan laulukilpailujen voittajat sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Waltteri Torikka sekä Turun sellokilpailun voittaja Tomas Nunez-Garcés.

Perjantai-illan konsertissa esiintyy Kymi Sinfonietta kapellimestarina Hannu Lintu ja solisteina Kuhmon Kamarimusiikin johtaja, alttoviulisti Vladimir Mendelssohn, RSO:n konserttimestari viulisti Petri Aarnio sekä Laura Mikkola.

Vanhaa ja uutta

Avajaiskonsertissa kuullaan tänään juhlavuoden kunniaksi Frédéric Chopinia (Chopinin syntymästä on kulunut 200 vuotta) sekä spesiaalina ruotsalaisen nykysäveltäjän Anders Eliassonin (1947 - ) Trio viululle, käyrätorvelle ja pianolle.

- Se on rytmivaihteluineen mielettömän vaikea teos. Mutta hieno - ja moderni. Olemme harjoitelleet sitä todella paljon pitkin kevättä, kertoo musiikkijuhlilla paljon soittajana ahkeroiva Laura Mikkola.

Viime vuonna Iitissä kuultiin myös tangoja, tänä vuonna klassien musiikin rinnalla on tarjolla kitaristi Teemu Viinikaisen ja saksofonisti Jukka Perkon "Tsääs-klubi", bändissä myös rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Ville Huolman.

Ja tänä vuonna Laura Mikkola on saanut Iittiin rakastetun näyttelijämme Lasse Pöystin. He esiintyvät musiikkijuhlilla yhdessä, teoksena mm. Pekka ja Susi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.