Hyvälaatuista omenaa tarjolla juuri nyt

Ennätyksellisen kaunis kesä on pistänyt vauhtia omenan kypsymiseen. Omenat ovat kypsyneet tänä vuonna 2-3 viikkoa normaalia satovuotta aikaisemmin. Ainakin Valkeaa kuulasta ja Samoa on näkynyt kaupoissa elokuun alusta lähtien. Myös syyslajikkeet ovat kypsymässä kovaa vauhtia. Esimerkiksi Punainen Melba on jo myynnissä, ja Jaspin odotetaan tulevan markkinoille lähipäivinä. Omenan pääsatokausi ajoittuu syyskuulle.

Aikaista satokautta ennakoivat jo kevään lämpimät päivät, jotka suurimmassa osassa maata osuivat toukokuulle vauhdittamaan omenan kukintaa. Muutamasta kukinnan aikaisesta kylmästä yöstä huolimatta hallatuhot jäivät paikallisiksi. Kukinnan jälkeen lämmin kesä on vauhdittanut omenan kypsymistä ja aikaistanut satokautta entisestään. Hyvälaatuista ja aromikasta omenaa on juuri nyt tarjolla runsaasti. Helle on kypsyttänyt monet lajikkeet lähes samanaikaisesti.

Omenainen kaalilaatikko

6 annosta

5 dl vettä 0,5 tl suolaa 1,5 dl puuroriisiä 1 l suikaloitua kaalia 2 rkl siirappia 0,5 tl kuivattua meiramia 400 g sika-nauta jauhelihaa 0,75 tl suolaa rouhittua mustapippuria 4 hapanta omenaa

Vuokaan: margariinia

Liemi: 5 dl ruokacremeä tai maito-kermaseosta 3 kananmunaa 0,5 tl suolaa mustapippuria

Päälle: siirappia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteen lämpötilaan. Kiehauta kattilassa vesi, mausta suolalla ja keitä siinä riisi lähes kypsäksi. Laita suikaloitu kaali toiseen kattilaan. Lisää tilkka vettä ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes kaali on hiukan pehmennyt. Mausta kaali siirapilla ja meiramilla. Ruskista jauheliha ja mausta se suolalla ja pippurilla.

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita kaali, riisi, jauheliha ja omenat keskenään. Voitele tilava uunivuoka margariinilla ja laita seos siihen. Mittaa liemen raaka-aineet kannuun, sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Valuta kaalilaatikon pinnalle vielä siirappia ja kypsennä uunissa tunti. Voit kypsentää kaalilaatikon myös matalammassa lämpötilassa (175 astetta, 1h 30 min), jolloin maku vain paranee.

Puolukka-omenapai

Paipohja: 3 dl vehnäjauhoja 1,5 rkl sokeria 125 g voita tai margariinia 3 rkl kylmää vettä

Täyte: 5 dl puolukoita 4 hapokasta omenaa 0,75 - 1 dl hillosokeria (0,5 kanelitanko)

Mittaa täytettä varten puolukat ja tilkka vettä (ja kanelitanko) kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää hillosokeri sekä omenakuutiot. Keitä edelleen noin 5 minuuttia. Jäähdytä täyte.

Nypi rasva vehnäjauho-sokeriseokseen. Lisää vesi nopeasti sekoittaen. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa pari tuntia.

Ota taikina huoneenlämpöön jonkin aikaa ennen kaulimista. Kauli taikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä. Leikkaa levystä n. 5 cm vuokaa isompi kiekko ja nosta se kaulimen avulla vuokaan. Painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina vuoan reunoilta.

Kaada täyte pohjan päälle. Leikkaa ylijääneestä taikinasta kapeita nauhoja veitsellä tai taikinapyörällä ja tee niistä ristikko pain pinnalle.

Voitele taikinasuikaleet ja piirakan reunat halutessasi munalla. Kypsennä pai 200-asteisen uunin keskiosassa noin 35 minuuttia. Jos ristikko tummuu liiaksi ennen pohjan kypsymistä, peitä pinta leivinpaperilla.

Omenakiisseli

5 dl vettä0,75 dl sokeria 1 pala kanelitankoa 6 hapahkoa omenaa 3 rkl perunajauhoja 0,5 dl vettä

Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko. Lisää kuoritut ja paloitellut omenat ja keitä ne pehmeiksi. Ota kanelitanko pois ja sekoita niin, että omenoiden rakenne rikkoutuu. Siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauho pieneen tilkkaan kylmää vettä. Kaada suurus tasaisena nauhana koko ajan rauhallisesti hämmentäen. Kiehauta ja nosta kattila pois liedeltä. Tarjoa kylmänä.

Lähde: Mtv3-Kotimaiset Kasvikset ry

Lue myös:

    Uusimmat