Hyvä ystävä ei käyttäydy näin – lue lukijoiden lista!

Lukijat kertoivat Helmen viikkokyselyssä tarinansa myrkyllisestä ystävästä. Osa lukijoista oli päässyt epäterveellisestä toveruudesta jo eroon, kun toiset taas kärsivät edelleen piinaavasta kaverista. Millaiset ominaisuudet ja käyttäytymismallit sitten tekivät ystävästä myrkyllisen?

Lukijat kertoivat Helmen viikkokyselyssä oliko heillä ollut epäterveellisiä ystävyyssuhteita. 35 prosenttia kertoi olevansa edelleen tilanteessa, jossa joku lähipiiristä myrkytti itsetunnon ja -varmuuden, kun 45 prosenttia paljasti olleensa tällaisessa tilanteessa, josta oli kuitenkin onnistunut pakenemaan. Lue lukijoiden varoittavat tarinat haitallisista ystävistä!

Pakkotupakointia

"Ystäväni, olkoon hänen nimensä nyt vaikka Kisu, pakottaa minut aina kanssaan tupakalle. Itse ei-tupakoivana koen tämän vastemieliseksi, koska se tuntuu samalta kuin polttaisin itse tupakkaa. Miksi sitten menen hänen mukaansa? No, jos jätän menemättä, hän on todella suuttunut ja muuttuu riidanhaluiseksi."

Kateus pilaa ystävyyden

"On eräs kateellinen ystävä, joka yrittää aina pilata kaikki ilonaiheeni. Sain esimerkiksi hyvän työpaikan, jolloin hän alkoi heti haukkua uutta työnantajaani huonoksi yritykseksi. Jos tapailen kivaa miestä, hän yrittää onkia tämän huonoja puolia esille."

Vähättelyä

"Emännällä on kaveri, joka tuntui aina puhuvan, kuinka hyvin heidän perheellään menee ja vähättelevän meidän perheemme toimintaa joka tavalla. Aikasemmin sen huomasi heti, kun emäntä oli jutellu tämän henkilön kanssa, koska hän tuli minulle kiukkuamaan.

Tätä kesti kaiken kaikkiaan 2–4 vuotta ennen kuin emäntä vihdoin ja viimein sanoi hänelle takaisin, että nyt riittää. He ovat edelleen on ystäviä, mutta meidän asioihin ei minun tietääkseni puututa enää.

En ymmärrä ihmisiä, joiden elämän suola on puuttua muiden asioihin, vaikkei se oma elämäkään ole oikeasti järin hyvällä mallilla."

Petetyt lupaukset

"Hän lupailee minulle erilaisia asioita ja menoja ja täysin ilmoittamatta jättääkin esimerkiksi tulematta paikalle. Selitys ei yleensä ole hänen mielestään tarpeen. Anteeksi ei pyydä, ja mikäli jokin selitys ilmoittamatta jättämisestä tulee, on vika aina minussa. Esimerkiksi hän ei uskaltanut soittaa. Tämä loukkaa pahasti ja saa minut tuntemaan itseni huonoksi ihmiseksi – sellaiseksi, jolle ei asioita voi kertoa, ja jota saa kohdella huonommin kuin muita.

Hän on myös useasti yrittänyt saada perheeni hajalle. Ei pidä miehestäni ja syytä tähän ei ole."

Masentava ystävä

"Käyttäytyy kuin maanis-depressiivinen: joskus ihana ja iloinen, mutta suurimmaksi osaksi masentava, synkkä ja rypee itsesäälissä. Miten sellaiselle voi sanoa, että "häivy elämästäni", kun ei hän kuitenkaan varsinaisesti ole mitään pahaa minulle tehnyt? Ahdistaa!"

Mistä asioista uskallan puhua?

"Olemme olleet ystäviä teini-ikäisistä asti. Olen huomannut, että ystävälläni on tapana kertoa luottamuksellisia tietoja kolmansille osapuolille. Olen aina vain varautuneempi hänen seurassaan. En uskalla enää puhua luontevasti omista asioistani, kun tiedän, että niitä taas analysoidaan muiden kesken."

Rahavelat

"Ystäväni on minulle paljon velkaa. Vuosia yritin rahoja saada. Lopulta pistin luun kurkkuun. Ystävyys meni ja rahat ovat vieläkin saamatta. Hän myrkyttää olemassaolollaan elämääni, mutta myös muiden ystävieni elämää. Kehuu ostoksillaan, vaikka rahat kuuluisi shoppailua ennen maksaa niille, joille on velkaa."


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja