Hyvä biojätepussi helpottaa arkea

Moni haluaisi olla ympäristöystävällinen ja kompostoida kotitalouden ruuantähteet, mutta kiireeseen tai mukavuudenhaluun vedoten tyytyy heittämään kaiken tavalliseen roskapussiin. Työtehoseuran uusi vertailu osoittaa, että kompostoituvat tärkkelyspussit ovat helppokäyttöisiä ja käteviä, mutta tulevat suhteellisen kalliiksi. Märkälujasta paperista valmistetut paperipussit ovat edullisempi vaihtoehto, mutta niiden ongelma on se, että useimmat päästävät kosteutta lävitseen ja ovat hankalampia sulkea ja kuljettaa keräilyastiaan.

Kaikki kaupasta löytyvät pussit osoittautuivat testissä käytössä kestäviksi. Ne eivät rikkoudu jäteastiaan pudotessa, eikä kuumakaan biojäte vaurioita niitä. Kaikki pussit kestivät myös hyvin normaalin parin kolmen päivän käytön, jos niitä ei oltu pakattu liian täyteen. Vasta seitsemäs käyttöpäivä homehdutti osan pusseista, mutta siinä ajassa biojäte alkaa jo haista.

Sanomalehti ja jauhopussi ajavat saman asian

Myös sanomalehti ja jauhopussit kelpaavat kompostointiin, mutta ovat työläämpiä käyttää ja sopivat kokonsa puolesta parhaiten pienille talouksille, joissa biojätettä syntyy vähän. Suurimpiin biojätepusseihin mahtuu jopa 20 litraa jätettä, mikä on kyllä useimmille talouksille liikaa. Biojätteen pakkaamiseen sopivat myös monet muut kodissa tyhjenevät pakkaukset kuten ikkunattomat kirjekuoret ja muovittamattomat mysli- ja hiutalepussit sekä kartonkipakkaukset.

Sanomalehtipussissa työläintä on pussin taittelu ja kahvattoman käärön kuljettaminen keräilyastiaan. Märän biojätteen säilytyksessä sanomalehtipussi ja jauhopussi olivat sen sijaan kaupan pusseja parempia. Oleellista kostumisessa on, ettei pussi ole liian tiiviisti kiinni jäteastiassa. Jauhopussia ja sanomalehteä käytettäessä astian ja pussin väliin jäi sopivasti tilaa eivätkä ne siksi kostuneet. Enemmistö märkälujista paperipusseista sen sijaan päästi testissä noin ruokalusikallisen verran nestettä lävitseen, ja myös useimpien tärkkelyspussien pohjat kostuivat hiukan.

Työtehoseuran testi selvitti biojätepussin kestävyyttä, käsiteltävyyttä ja käyttökelpoisuutta laboratorio-olosuhteissa. Lisäksi biojätepusseista koottiin käyttökokemuksia kotitalouksilta.
(MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja