Mainos

HUSin peruukkipolitiikka pöyristyttää kansalaisia

Harvalta kansalaiselta heruu ymmärrystä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin noudattamalle syöpäpotilaiden peruukkien korvausjärjestelmälle.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi eilen, että HUS kohtelee syöpäpotilaita epätasa-arvoisesti verrattuna muihin sairaanhoitopiireihin. Suomen syöpäyhdistyksen tekemän selvityksen mukaan HUS on ainoa sairaanhoitopiiri Suomessa, joka ei anna potilaan laittaa omaa rahaa lisää peruukkiin.

HUSin alueella syöpäpotilaat joutuvat valitsemaan peruukin kahden peruukkiliikkeen valikoimista. Jos valikoimasta mieleistä tai sopivaa ei löydy, potilas joutuu maksamaan koko peruukin itse. Sitä vastoin muualla Suomessa potilas saa tietyn suuruisen maksusitoumuksen. Jos hinnalla saatu peruukki ei miellytä, potilas voi ostaa paremman laittamalla omaa rahaa lisää.

MTV:n verkkosivuilla HUSin toiminta tyrmistyttää niin terveitä kuin syövän läpikäyneitäkin.

"Kaikille ei kalju sovi eivätkä kaikki halua kaljuna kulkea. Ulkonäkö on osa identiteettiä. Annettakoon syövästä toipuville mahdollisuus käyttää myös omia rahojaan peruukkiin. Halpisperuukit harvoin näyttävät edes siedettäviltä", kertoo syövän sairastanut kirjoittaja.

Etenkin syöpään sairastuneet tai syövän kokeneet naiset pitävät oikeanlaista peruukkia tärkeänä jo henkisen hyvinvoinninkin kannalta.

"Vaatii rohkeutta naiselta kulkea kaljuna joka paikassa ja käydä töissäkin. Peruukki on syöpää sairastavalle naiselle tärkeä apuväline, eikä mikään turhamainen tavara", toteaa yksi kommentoijista.

Eräs lukija epäilee puolestaan, että "päättäjät taitavat olla kaljuja tai kaljuuntuvia ukkoja, jotka eivät soisi muillekaan hiuksia päähän".

Osa lukijoista ei kuitenkaan koe peruukkia kovinkaan tärkeäksi tai katselee sairaudesta toipumista eri näkövinkkelistä.

"Minusta hiustenlähtö/kaljuuntuminen oli toisarvoinen asia koko prosessissa taistelessani itseni vaikeasti parannettavasta syövästä elävien kirjoihin. Hiukset on pieni juttu ihmisen elämässä", kertoo yksi selviytyjistä.

"Syöpäpotilaan hiukset kasvavat takaisin, mutta pälvikaljussa ja muissa sairauksissa ei peruukkiin saa maksusitoumusta ja hiukset eivät koskaan kasva takaisin. Useimmat peruukin ostaneet syöpäpotilaat eivät koskaan käytä hankkimaansa peruukkia, koska se tuntuu epämukavalta".

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan HUSin toiminta on lainmukaista, mutta se voisi toimia myös toisella tavoin. Myös muut sairaanhoitopiirit toimivat lainmukaisesti, vaikka ne antavat asiakkaalle mahdollisuuden maksaa peruukista lisää sairaanhoitopiirin maksuosuuden päälle.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.