Mainos

HUS kyykyttää syöpäpotilaita

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kohtelee syöpäpotilaita epätasa-arvoisesti verrattuna muihin sairaanhoitopiireihin. MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoo, että epätasa-arvoinen kohtelu koskee syöpäpotilaiden saamia peruukkeja. Suomen syöpäyhdistyksen tekemän koko maan kattavan selvityksen mukaan Husin peruukkikäytännöt poikkeavat rajusti muusta maasta.

Syöpä aiheuttaa potilaalle monia ulkonäkömuutoksia. Yksi rajuimmista muutoksista on hiusten ja muun karvoituksen lähtö. Kun hiukset alkavat lähteä, syöpäpotilaat saavat sairaalasta maksusitoumuksen peruukin ostoon. Sairaanhoitopiirit tukevat peruukin ostoa kahdestasadasta viiteensataan euroon.

Selvityksen mukaan Hus on ainoa, joka ei anna potilaan laittaa omaa rahaa lisää peruukkiin. Lisäksi Husin alueella on ainoastaan kaksi liikettä, joista peruukin saa valita.

- Husin alueella syöpäpotilaat joutuvat valitsemaan peruukin tietystä peruukkivalikoimasta. Jos valikoimasta ei löydy mieleistä ja sopivaa, niin sitten joutuu maksamaan koko peruukin itse. Se on vähän niin kuin ota tai jätä -periaate, sanoo Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Matti Rautalahti.

Muualla Suomessa potilas saa tietyn suuruisen maksusitoumuksen. Jos hinnalla saatu peruukki ei miellytä, potilas voi ostaa paremman laittamalla omaa rahaa lisää.

Ministeriö: Hus voisi tehdä toisin

Miksei peruukkiin saa laittaa omaa rahaa lisää Husin alueella?

- Hus noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä, joka ei mahdollista sitä. Toistaiseksi ainakin menetellään niin, että jos saa lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen, niin se maksetaan täysimääräisesti, sanoo toimitusjohtaja Markku Laakso HUS-Logistiikasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Husin ei ole pakko toimia näin. Lainsäädäntö mahdollistaa potilaiden paremman kohtelun.

- Husin toiminta on ihan lainmukaista, mutta toisaalta niiden muidenkin sairaanhoitopiirien, jotka antavat asiakkaalle mahdollisuuden maksaa peruukista lisää sen sairaanhoitopiirin maksuosuuden päälle, se on ihan lainmukaista myös. Hus voisi toimia toisin, jos haluaisi, sanoo hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

"Olisin ostanut omalla rahalla paremman"

Rintasyöpää sairastava, helsinkiläinen Katariina Hellas menetti hiuksensa viime vuoden lopulla. Sytostaattihoitojen aikana hän etsi peruukkia, mutta joutui pettymään.

- Minulla on aina ollut pitkät hiukset ja en voinut kuvitellakaan, että olisin ottanut lyhyitä hiuksia. Tuntui, että olisin joutunut kulkemaan kaljupäänä. Husin valikoimissa pitkiin hiuksiin ei todellakaan ollut montaa mallia, niitä oli kaksi mallia. Ja kun vielä olisin halunnut punaiset hiukset, kuten itselläni on ollut, valinnanvaraa ei todellakaan ollut, Hellas sanoo.

44-vuotias Hellas koki, että peruukkivalikoima palvelee vain vanhoja ihmisiä.

- Husin peruukit olivat sellaisia rouvamalleja. Vanhenin heti 20 vuotta, kun laitoin niitä päähäni.

Hellas sekä monet muut syöpäpotilaat ovat ihmeissään Husin epätasa-arvoisesta kohtelusta.

Lue ja kommentoi Hetkinen...-blogissa:

Kuka haluaa yksirintaisen naisen?

- Paraneminen olisi varmasti helpompaa, jos saisi olla edes jonkin verran itsensä näköinen. Kun on peruukki päässä, niin kaupungilla tulee tuttuja vastaan, jotka ihmettelevät ulkonäkömuutosta. Lähikaupassa kassaneiti kysyy, että onko sulla uusi look. Mitä siinä sitten sanot?

- Minä olisin ihan valmis siihen, että Hus maksaisi puolet peruukista ja minä pistäisin itse puolet siihen hintaan päälle, jos sillä tavalla minusta tulisi enemmän itseni näköinen, Hellas miettii.

(MTV3)

Lue myös 45 minuuttia -ohjelman sivustolta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.