Mainos

Hurrikaani iskee USA:n talouselämän keskukseen - mitä taloudelle käy?

MTV3:n kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo on Yhdysvalloissa seuraamassa hurrikaani Irenen saapumista maahan. Maan itärannikko, etupäässä New York, on talouselämän keskus, joten myös jo valmiiksi epätasapainoisessa taloustilanteessa saatetaan nähdä heilahduksia.

– Talouselämä huolestuu, jos tulee isoja vahinkoja. Jos ei tule mitään aivan valtavaa, niin pörssissä on hieman tavallista levottomampaa, muttei mitään romahdusta, Sinisalo arvioi.

– Toisaalta maassa on paljon isoa teollisuutta ja palveluja, jotka voivat olla pysähdyksissä myrskyn takia.

Tulvien tuhoja pelätään

Erityisesti myrskyn jälkeisten tulvien aiheuttamista tuhoista pelätään suuria. Talot ja ravintolat ovat veden partaalla ja turismista tulee paljon tuloja. Lisäksi tuhoutuneet sillat, tiet ja talot sekä katkenneet sähköt aiheuttavat ongelmia.

Näin isolla alueella tuhojen korjaamisen yhteydessä puhutaan miljardeista dollareista, kun arvioidaan aineellisia vahinkoja. Optimistisimmat odottavat, että korjaustyöt aiheuttavat paljon työpaikkoja.

– Mutta toisaalta, kun on heikko taloustilanne jo valmiiksi, niin ei välttämättä ole kovin paljon rahaa investoida korjauksiin. Joten sikäli ei hyvältä näytä, Sinisalo sanoo.

Yhdysvaltain historian tähän mennessä kallein myrsky on Meksikonlahden ranta-alueita vuonna 2005 runnellut Katrina. Myrskyn kokonaiskustannukset nousivat 81 miljardiin dollariin eli liki 56 miljardiin euroon.

Jopa Yhdysvaltain rahamaailman keskus, New Yorkin Wall Street, saattaa tällä kertaa kärsiä kouriintuntuvista myrskytuhoista. Sunnuntaina jännitetään, tulviiko hurrikaanin nostattama vesimassa Manhattanille niin, ettei New Yorkin pörssi kykenisi toimimaan maanantaina tavalliseen tapaan.

– Aiomme olla avoinna, mutta Luontoäidillä saattaa olla muita suunnitelmia, varoitti New Yorkin pörssin varatoimitusjohtaja Lou Pastina lauantaina.

(MTV3 - STT)

Katso Hannu Hallamaan juttu (Seitsemän uutiset 28.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.