Videot paljastavat hurrikaani Ianin suurtuhot Floridassa – kuolleita ainakin kymmeniä

Hurrikaani Ianin uhriluku tarkentuu Floridassa – alueen historiallinen tuho paljastuu 2:29
Tällainen tuho on paljastunut Floridan rannikolta.

Yhdysvaltain Floridassa selvitetään edelleen hurrikaani Ianin tuhojen laajuutta, ja raportoitujen kuolonuhrien määrä kasvaa jatkuvasti.

Pelastajat etsivät selviytyneitä tulvaveden alle jäämistä naapurustoista ja osavaltion lounaisrannikolta, jonne Ian iski neloskategorian hurrikaanina keskiviikkona repien palasiksi koteja, ravintoloita ja muita rakennuksia.

Varhain sunnuntaina Suomen aikaa osavaltion viranomaiset kertoivat vahvistetun uhriluvun olevan 44. Tietoja uusista uhreista tuli kuitenkin piirikunnista jatkuvasti, mikä tarkoittaa todellisen lukeman olevan huomattavasti suurempi.

Esimerkiksi pelkästään Leen piirikunnassa paikallinen sheriffi on kertonut kuolleita olevan 35. Monet yhdysvaltalaismediat ovat laskeneet saaneensa tietoja yli 70:stä hurrikaanin joko suoraan tai epäsuorasti aiheuttamasta kuolemasta.

Pohjois-Carolinassa kuvernöörin edustajat ovat vahvistaneet neljä kuolemaa.

Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Biden matkustaa puolisonsa Jill Bidenin kanssa maanantaina Fiona-myrskyssä kärsineeseen Puerto Ricoon, jossa yli satatuhatta ihmistä on edelleen vailla sähköjä. Keskiviikkona Bidenit matkustavat Floridaan.

Tyynellämerellä muodostuu uusi hurrikaani

Aiheutettuaan Floridassa mittavia tuhoja Ian jatkoi matkaansa takaisin Atlantille ja iski uudelleen maihin perjantaina Etelä-Carolinassa ykköskategorian hurrikaanina. Myöhemmin se lieveni hirmumyrskyksi, ja myöhään lauantaina paikallista aikaa se oli hälvenemässä kokonaan Virginian yllä.

Noin miljoona sähköyhtiön asiakasta on Floridassa edelleen vailla sähköä. Pohjois-Carolinassa, Etelä-Carolinassa ja Virginiassa luku on yhteensä joitakin kymmeniä tuhansia.

Paikallista aikaa lauantaiaamuun mennessä Floridassa oli kuvernööri Ron DeSantisin mukaan pelastettu yli 1  100 ihmistä.

Tyynellä valtamerellä muodostuu jo uusi hurrikaani Orlene, joka on vahvistunut kakkoskategoriaan. Sen odotetaan osuvan Meksikon rannikolle lähipäivien aikana.

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos aiheuttaa asiantuntijoiden mukaan aiempaa enemmän sään ääri-ilmiöitä ja voimistaa niitä entisestään.

Kuubassa sähköt palautuvat hiljalleen

Ennen Floridaa Ian iski Kuubaan, jossa se aiheutti kahden ihmisen kuoleman ja maan sähköverkon kaatumisen. Sähköyhtiö Union Electrica on ilmoittanut, että pääkaupungissa Havannassa sähköt on saatu lähes kokonaan palautettua.

Yhtiö ei ole antanut tietoja koko maan tilanteesta, mutta erityisesti syrjäisten provinssien on kerrottu olevan edelleen lähes tyystin pimeinä.

Kuuba oli kokonaan vailla sähköjä yhteensä 18 tunnin ajan sen jälkeen kun Ian iski saarelle tiistaina.

Internetyhteys katkesi Kuubassa perjantaina, kun kansalaiset osoittivat toista päivää mieltään sähkökatkon vuoksi. Uutistoimisto AFP:n mukaan yhteys palautui hiljalleen lauantain aikana.

Myös lauantaina joillakin Havannan alueilla järjestettiin mielenosoituksia. Vedadon kaupunginosassa ihmiset kokoontuivat hakkaamaan kattiloita ja vaatimaan sähkön palauttamista, ja kaupungin itäpuolella Guanabacoassa mielenosoittajat tukkivat teitä roska-astioilla ja myrskyn repimillä oksilla.

Kaduilla järjestettävät mielenosoitukset ovat harvinaisia kommunistijohtoisessa Kuubassa. Perjantaina poliisi tarkkaili mielenosoituksia mutta ei juurikaan puuttunut niihin.

Lue myös:

    Uusimmat