Hurja väite: Miljardeja varastettu Sotshin olympialaisista

Venäjän oppositiojohtaja Boris Nemtsov latasi torstaina kovia syytöksiä ensi talven Sotshin olympialaisten rahankäytöstä.

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kritisoiva Nemtsov julkisti yhdessä toisen Putin-kriitikon Leonid Martynjukin kanssa raportin, jonka mukaan Sotshin olympialaisten rakentaminen nielee enemmän rahaa kuin kaikkien 21 aiempien talviolympialaisten suorituspaikkojen rakentaminen yhteensä. Heidän mukaansa 25-30 miljardia dollaria (noin 19-23 miljardia euroa) olympiarakentamiseen nimetystä rahasta on varastettu liikemiesten ja virkamiesten toimesta.

Raportin mukaan päätös Sotshin olympialaisten kalleimpien suorituspaikkojen rakentamisesta tehtiin ilman urakan kilpailutusta tai julkisia tarjouksia. Olympialaisten kokonaiskustannuksien arvoidaan nousseen 50 miljardiin dollariin (noin 38 miljardia euroa).

Nemtsov perusti arvionsa varastetusta rahamäärästä siihen, että muiden viime vuosien olympialaisten kustannukset ovat nousseet kaksinkertaisiksi alkuperäisestä arviosta, kun taas Sotshissa kustannukset ovat yli neljä kertaa enemmän kuin alun perin arvioitu 12 miljardia dollaria.

- Laskemme tämän eroavaisuuden olevan korruptiota, petosta, huolimattomuutta ja epäammattimaisuutta, Nemtsov linjasi.

Sotshin olympialaisia varten on rakennettu olympiastadionin lisäksi kolme olympiakylää, mäkihyppy- ja maastohiihtostadion, jäähalleja, alppihiihdon suorituspaikkoja sekä paranneltu alueen tieverkostoa, siltoja, hotelleja, junarataa, satamaa, lentokenttää ja sähköverkkoa.

Lue myös:

    Uusimmat