Huonekalut kiertoon!

Keittiön eripariset pinnatuolit harmittavat joka päivä. Remontin jälkeen sohvasta on tullut tarpeeton. Lapselta kaatui tv-tasolle mehua ja lastulevypinta on pilalla. Mitä tehdä?

Käyttökelpoisia huonekaluja ei enää heitetä surutta kaatopaikalle entisten vuosien malliin, eikä trenditietoisenkaan sisustajan nenä nyrpisty kierrätyshuonekalun kohdalla. Onhan tuunaus kuuminta muotia, ja hyvä omatunto tulee kaupan päälle!

Yksinkertaisimmillaan kierrätys on toiselle tarpeettomien kalusteiden vaihtamista sukulaisten, ystävien tai tuttavien kesken. Opiskelemaan lähtevät tarvitsevat kalusteet kämppäänsä, ja omakotitalosta kerrostaloon muuttavat vanhukset tahtovat puolestaan päästä eroon turhista huonekaluista.

Ihannetapauksessa lahjoittaja ja vastaanottaja tuntevat toisensa ja sopivat asioista keskenään. Usein hyvinpalvellut huonekalu vaihtaa omistaa ilmaiseksi, mutta hyväkuntoisesta, tukevasta kalusteesta moni mielellään vähän maksaakin. Hinta jää joka tapauksessa murto-osaan kaupan hinnoista.

Iske kiinni muuttajiin

Kierrätyskeskukset ovat puolestaan varsinaisen ekohenkisen kalustajan löytölaareja. Älä luovuta, jos et yhdellä käynnillä löydä mieleistäsi. Parhaassa tapauksessa etsimäsi huonekalu on tuotu myyntiin jo seuraavana päivänä, sillä valikoimat päivittyvät jatkuvasti.

– Kannattaa kierrellä kierrätyskeskusta silloin, kun jokin toimisto tai virasto muuttaa lähialueilta muualle, vinkkaa kokenut kierrättäjä. – Silloin monet uusivat työtuoleja, pöytiä ja laatikostoja. Hyvällä onnella saat erinomaisia kalusteita vähällä rahalla.

– Voi myös marssia rohkeasti sisään muuttavaan firmaan ja kysyä asiaa, parhaassa tapauksessa siellä ollaan kiitollisia, jos joku tarjoutuu kantamaan turhat kalusteet saman tien pois.

Kaatopaikka on muualla

Kierrätyskeskusten toiminta on järjestäytynyttä puuhaa. Sieltä saa tuoda ja sinne saa viedä, mutta tavaran on oltava niin hyväkuntoista, että se vielä kelpaa kaupattavaksi. Vaikka voittoa ei tavoiteltaisikaan, niin kulut on silti katettava ja mahdollisesti työntekijöiden palkka maksetaan myös myyntituloilla.

Älä sekoita kierrätyskeskusta kaatopaikkaan! Korjauskelvottomat jätetavarat eivät kelpaa kenellekään, eikä keskuskaan ole valmis maksamaan niistä kaatopaikkamaksuja omasta pussistaan. Huonekaluissa kriteerinä on rungon ja verhoilun ehjyys ja siisteys.

Toiset keskukset ottavat vastaan 50-luvun ja sitä vanhempia huonekaluja myös rikkinäisinä, sillä ne käyvät niin hyvin kaupaksi, että kunnostaminen kannattaa.

Monilla kierrätyskeskuksilla on myös noutopalvelu. Joissakin keskuksissa sen voi tilata myös internetistä, mutta soitto on aina nopein tapa. Varaudu parinkin viikon odotukseen, sillä autot pyrkivät hoitamaan monta samalle suunnalle menevää kuljetusta kerralla.

Vaarilta pojanpojalle

Toisinaan käytetyn huonekalun tuunauksesta selviää kotikonstein eli puhdistamalla, hiomalla, maalaamalla ja lakkaamalla. Kirjastosta ja internetistä saa yllin kyllin ohjeita. Jos olet kuitenkin hankkinut hintavan vanhan huonekalun etkä missään tapauksessa halua lähteä kunnostamaan sitä itse, voit kääntyä entisöijän puoleen.

Ammattitaitoisilla entisöijillä on tarkka silmä; pyydä vaikka ensin valokuvien perusteella arvio siitä, kannattaako huonekalua ruveta kunnostamaan. Nyrkkisääntönä on, että mitä arvokkaampi huonekalu on, sitä todennäköisemmin sille kannattaa hankkia ammattilaiselta uusi päällinen tai uusi sisus.

Vanhat huonekalut on nimittäin tehty kestämään useita sukupolvia, joten entisöinnin hinta on syytä suhteuttaa tarpeeksi pitkälle aikavälille!

Patinaakin purkista

Entisöijän käsistä lähtiessään vanhalla huonekalulla on uusista osista huolimatta edelleen oman aikakautensa leima, jotta se sopisi mahdollisimman saumattomasti muiden samanikäisten huonekalujen joukkoon. Onnistunut entisöinti tehdäänkin tarkasti vanhan pinnan mukaan, ajan patinaa unohtamatta.

Ammattilaisilla on tieto kunkin aikakauden oikeaoppisista työmenetelmistä ja -aineista, joten huonekalusi arvo säilyy.

Entisöijiä löytyy esimerkiksi antiikkiliikkeiden välityksellä, mutta heitä toimii myös täysin itsenäisinä yrittäjinä. Lähimmän ammattilaisen löydät helpoiten internetistä.

Kurssille tai koulutyöksi

Tuunausinnostuksen myötä kansalais- ja työväenopistotkin ovat ryhtyneet järjestämään vanhojen huonekalujen korjaus- ja käsittelykursseja. Tarjonta on runsainta alkusyksystä, mutta usein ryhmiä alkaa tammikuussakin.

Jos oma peukalosi on pysyvästi keskellä kämmentä, oma aikasi pysyvästi kortilla ja matti lähes aina kukkarossa, kannattaa soittaa pintakäsittelyalan oppilaitoksiin. Monet koulut tekevät asiakkaille entisöintiä oppilastöinä opettajien tarkassa valvonnassa.

Aikaa tällaiseen työhön menee tietysti enemmän kuin jo valmistuneen tekijän käsittelyssä, mutta hintakin on halvempi.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat