Huonekalukin voi aiheuttaa allergisen reaktion

Vahva tuoksu huonekalussa ärsyttää, ja epämiellyttävältä tuoksuva huonekalu kannattaakin jättää kauppaan. Huonekalua voi toki tuulettaa, mutta jos liiketiloissa esillä oleva huonekalu tuoksuu voimakkaasti, ei tuoksu todennäköisesti häviä tuulettamallakaan.

Huonekaluissa kannattaa maksaa laadusta ja suosia kotimaisten valmistajien tuotteita. Kotimaisilta tehtailta on helpompaa saada tietoa käytetyistä materiaaleista ja kankaiden pintakäsittelyistä.

- Valitettavasti huonekaluille ei ole vielä omaa luokitusta, joka takaisi ettei tuote sisällä herkistäviä ja ärsyttäviä aineita, harmittelee sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen Allergia- ja Astmaliitosta.

Turvallisinta on käyttää huonekaluja, joiden runkomateriaalit on luokiteltu rakennusmateriaalien M1-päästöluokkaan ja tekstiilit täyttävät Ökö-tex –standardin. Tietoa M1-luokkaan päässeistä rakennusmateriaaleista löytyy sivulta http://www.rts.fi/M1/M1_lista.htm. Ökö-tex-standardista löytyy lisätietoa sivulta www.oeko-tex.com.

Lastulevyissä ja vanereissa yleisimmin ärsyttävät formaldehydipitoiset liimat. Suomessa käytetään lastulevyn valmistuksessa nykyään liimoja, joista vapautuu vain vähän formaldehydiä. Ongelmallisia ovat erityisesti keittiökalusteissa käytettävät mdf ja hdf-levyt ja ulkomailta tuodut lastulevyt ja vanerit. Niistä voi vapautua paljonkin formaldehydiä ja muita haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, mikä on aiheuttanut ongelmia erityisesti levyä työstäville puusepille.

Kokopuinen huonekalukaan ei ole välttämättä turvallinen, koska puisissa huonekaluissakin on liimauksia. Myös kalusteiden lakat ja maalit sekä joidenkin puulajien voimakas haju voivat ärsyttää.

Kankaiden käsittelyaineet ärsyttävät

Sohvien ja tuolien kankaissa saatetaan käyttää erilaisia kemikaaleja, jotta kangas saataisiin hylkimään likaa ja vettä tai jotta se ei altistuisi homeelle tai koinsyömille. Myös kankaiden värinaineissa saattaa olla haitallisia aineita. Suomessa haitallisimpien aineiden käyttö on kiellettyä, mutta tuontitekstiileistä niitä voi löytyä runsaastikin. Tulli tekee pistokokeita, mutta vastuu tekstiilin turvallisuudesta on maahantuojalla ja myyjällä.

Kankaissa käytetyt kemikaalit saattavat ärsyttää allergista, vaikkei sallittuja pitoisuuksia olisikaan ylitetty. Monista käytetyistä aineista ei tiedetä paljoakaan, ja jatkuvasti paljastuu uusia, herkistäviä aineita.

- Rajuin esimerkki lienee viime vuodelta, jolloin Kiinassa valmistetut nojatuolit aiheuttivat ihoreaktioita monille. Ihottumat johtuivat kemikaalista nimeltä dimetyylifumaraatti, jota oli todennäköisimmin käytetty päällyskankaan homeenestoon, kertoo Tuula Syrjänen.

- Kemikaali osoittautui todella superherkistäjäksi, oireisiin riitti jopa miljoonasosan pitoisuus. Aineen käyttö oli sallittu, koska sen herkistävyyttä ei tiedetty.

Allergisen henkilön kannattaa hankkia sohva, jonka päällyskangas on tiivistä. Myös nahka on erinomainen materiaali. Irroitettava päällinen, jonka voi pestä, on kätevä.

Allergisen kannattaa tarkistaa myös huonekaluissa käytetyt pehmustemateraalit: hevosenjouhet, pesemätön villa ja pesemättömät untuvat kannattaa jättää hankkimatta. Parhaita vaihtoehtoja ovat korkealaatuinen keinokuituvanu ja vaahtomuovi. Pesty untuva ei herkistä. Sängyssä petauspatjan päällisen pitää olla vesipestävä.

Tiiviiden puuvillamattojen ja paperinarumattojen lisäksi voi aivan hyvin käyttää villamattoja. Kaikki allergiakodin matot pitäisi kuitenkin pestä vähintään kerran vuodessa – ja imuroida viikottain.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat