Mainos

Huomenna uusi iPhone - mitä muuta on luvassa?

Teknologiayhtiö Apple järjestää huomenna lehdistötilaisuuden otsikolla "Puhutaanpa iPhonesta". Tilaisuudessa julkistetaan ainakin uusi iPhone-malli, mutta mitä muuta siltä voidaan odottaa?

Huhumylly uuden iPhonen ympärillä on käynyt kuumana koko kesän ja alkusyksyn. On spekuloitu kokonaan uudella muotoilulla, suuremmalla näytöllä ja jopa kahdella uudella puhelimella.

Viime viikkoina uusiksi muotoiltu iPhone 5 on kuitenkin alkanut näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Ei ole yhtäkään todistetta, että tällainen puhelin olisi tuotannossa.

Sen sijaan iPhone 4:n päivitetystä versiosta, iPhone 4S:stä on todisteita. Muotoilu on sama kuin nyt, mutta sisuskalut on laitettu uusiksi. Prosessori lienee sama tuplaydin-A5 kuin iPad 2:ssa. Samalla graafinen suorituskyky tulee paranemaan huimasti. Keskusmuistia uusi iPhone pitänee sisällään yhden gigatavun, kun nyt muistia on puolet vähemmän.

Tallennustilaa uudet iPhone-mallit tulevat todennäköisesti pitämään sisällään 16, 32 ja 64 gigatavua.

3G-yhteydessä iPhone 4S tullee tukemaan nopeaa HSPA+-protokollaa. Lisäksi uusi iPhone on samalla sekä CDMA- että GSM-puhelin.

IPhone 4S pitää todennäköisesti sisällään myös uuden puheentunnistusteknologian, joka perustuu Applen aiemmin ostaman Siri-yrityksen teknologiaan. Sen avulla puhelimeen voi esimerkiksi puhua muistion, jonka laite translitteroi suoraan tekstiksi. Puhumalla voi todennäköisesti ohjata lähestulkoon kaikkia puhelimen ominaisuuksia. Suomen kieltä ominaisuus tuskin tukee ainakaan heti.

Uuden iPhonen vierellä Apple jatkanee iPhone 4:n myyntiä, mutta pienennetyllä 8 gigatavun tallennustilalla.

Uusi versio mobiilikäyttöjärjestelmästä

Huomisessa lehdistötilaisuudessa Apple esitellee iPhonen, iPod Touchin ja iPadin uuden käyttöjärjestelmäversion vielä julkistamattomat ominaisuudet, lähinnä juuri uuden puheentunnistuksen.

Samalla yhtiö julkaisee lopullisen version käyttöjärjestelmäpäivityksestä ainakin kehittäjille. Tavalliset käyttäjät joutunevat kuitenkin odottamaan iOS 5:tä vielä jonkin aikaa, sillä kehittäjille ei ole vielä annettu mahdollisuutta muuttaa ohjelmiaan uuteen versioon sopiviksi.

Apple esitteli iOS 5:n ominaisuuksia jo kesällä. Tärkeimpinä uutuuksina mainittakoon uusi ilmoituskeskus, joka korvaa nykyiset, jo vanhanaikaiset pop-up-ilmoitukset. Ilmoituskeskus kerää kaikkien ohjelmien viestit samaan paikkaan eikä se häiritse puhelimen käyttäjää silloin kun käyttäjä ei sitä halua.

Uuden käyttöjärjestelmäversion mukana tulee myös uusi pikaviestipalvelu, joka toimii kaikkien uutta käyttöjärjestelmää tukevien laitteitten välillä. Tekstiviestit iPhonesta iPhoneen tai iPadista iPhoneen ja iPod Touchiin eivät siis maksa enää mitään, jos laite on WLAN-yhteydessä.

Kolmas merkittävä muutos on langattomat päivitykset. Apple on vihdoinkin saanut käyttöjärjestelmänsä siihen pisteeseen, jossa se voi alkaa tarjota iOS-laitteitaan ilman tietokonekytköstä. I-laitteita ei tarvitse enää rekisteröidä iTunesiin, eikä päivityksiä tarvitse enää tehdä sen kautta. Kaikki hoituu suoraan iOS:stä.

Kaikkein suurin uutuus on kuitenkin iCloud, Applen uusi yritys pilviteknologian saralla. Se korvaa entisen MobileMe-palvelun ja on ilmainen. Pilven kautta kaikki omat Apple-laitteet synkronoituvat automaattisesti, kerran poistetut ohjelmat voi asentaa uudelleen ja niin edelleen. ICloudin musiikkiominaisuudet eivät välttämättä tule tarjolle muualle kuin Yhdysvaltoihin vielä pitkään aikaan, mutta joidenkin tietojen mukaan Apple on käynyt viime hetken neuvotteluja levy-yhtiöiden kanssa saadakseen myös iTunesin pilviominaisuudet koko maailmaan heti.

Uutta käyttöjärjestelmäversiota tukee niin uusi iPhone, iPhone 4 kuin iPhone 3GS:kin, iPod Touchin uusi malli ja aiemmat neljäs ja kolmas sukupolvi sekä iPad ja iPad 2. Päivitys on ilmainen.

Lisäksi uusia iPod-malleja

Todennäköisesti Apple esittelee huomenna myös uusia iPod-malleja ja ilmoittaa iPod Classic ja Shuffle -mallien lopettamisesta. IPod Touch päivittynee uuden iPhonen kaltaiseksi, mutta tietysti ilman puhelin- ja 3G-yhteyttä.

Kiinnostavaa on, esiintyykö Steve Jobs huomisessa tilaisuudessa. Jobs erosi toimitusjohtajan paikalta elokuussa reistailevan terveyden vuoksi, mutta hän jatkaa hallituksen puheenjohtajana. Applen uudelle toimitusjohtajalle Tim Cookille huominen lehdistötilaisuus on ensimmäinen julkinen tilaisuus Applen ykköspomona.

Lehdistötilaisuus alkaa huomenna kello 20 Suomen aikaa. MTV3 Uutiset seuraa tilaisuutta netin välityksellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.