Huolestuttava viesti taloudesta: Pohjakosketus on vasta edessä, uskoo moni teknologiayritys – jopa 20 000 työpaikkaa häviämässä?

Onko Suomessa liian kallista pitää pystyssä teollisuuden työpaikkoja? Vieraana Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto 13:10
Onko Suomessa liian kallista pitää pystyssä teollisuuden työpaikkoja? Kysymystä käsiteltiin Viiden jälkeen -ohjelmassa – katso video!

47 prosenttia teknologiayrityksistä ilmoittaa tuotantonsa hiljaisimman ajan olevan vielä edessä, paljastaa Teknologiateollisuus ry:n jäsenkysely.

Yli kolmasosa teknologiayrityksistä katsoo tilanteensa olevan tällä hetkellä joko huono tai erittäin huono.

Kyselyn perusteella iso ongelma on yksinkertaisesti yleisen kysynnän heikentyminen. Jo tehtyjä tilauksiakin on siirretty myöhemmäksi.

Silti liki puolet yrityksistä uskoo tuotannon hiljaisimman ajan olevan vielä edessä. Vain viidesosa yrityksistä uskoo tuotannon heikoimman hetken tulleen jo.

Teknologiateollisuuden oman arvion mukaan alalta häviää vuoden loppuun mennessä lähes 10 000 työpaikkaa. Jos mukaan lasketaan myös välilliset vaikutukset, yli 20 000 työpaikan arvioidaan katoavan.

− Tulos on ikävä viesti siitä, että kysyntä ei ole piristynyt Suomessa vaan se on yritysten mukaan pikemminkin heikentynyt entisestään, Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras arvioi tiedotteessa.

Järjestön mukaan ala työllistää Suomessa yli 300 000 ihmistä. Kyselyyn on vastannut 579 yritystä.

Enemmistö yrityksistä normaalissa tai hyvässä tilanteessa

Kaikkiin koronakriisi ei ole iskenyt samalla voimalla: hieman yli puolet teknologiayrityksestä katsoo tilanteensa olevan juuri nyt normaali tai hyvä.

Yli puolet yrityksistä arvioi kuitenkin liikevaihtonsa olevan tänä vuonna viimevuotista pienempi.

Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin tänään julkaisemien ennakkotilastojen mukaan heinäkuussa 13,8 prosenttia pienempi kuin viime vuoden heinäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat