Mainos

Huijarit takovat rahaa netin autokauppasivustoilla

Harva tulee ajatelleeksi, että oman auton myymisestä netin autokauppasivustolla saattaa seurauksena olla tukku rikosilmoituksia. Näin siitäkin huolimatta, että myyjä on rehellinen ja autokin virheetön. Odottamattomien rikosilmoitusten taustalla on uudenlainen huijaus.

Tavallisin tarina autokauppasivustoilla pyörivistä huijauksissa on seuraavanlainen: huijari kopio tiedot ja kuvat oikeasta auton myynti-ilmoituksesta. Kun oikea myynti-ilmoitus vanhenee, huijari luo samoilla tiedoilla ja kuvilla uuden ilmoituksen.

Ilmoitus on lähes identtinen aiemman kanssa, mutta muutamat seikat paljastavat, että ilmoitus on huijarin tekele. Tekaistussa myynti-ilmoituksessa myyjän puhelinnumero vaihdetaan tavallisesti huijarin prepaid-liittymän numeroon. Toisinaan puhelinnumero poistetaan ilmoituksesta kokonaan ja huijari pyytää yhteydenottoja ostajilta sähköpostitse.

Kolmas muuttuja on tavallisesti hinta. Tavallisimmin huijarit valikoivat kohteikseen uusia tai uudehkoja arvoautoja, joita he myyvät poikkeuksellisen halpaan hintaan herättääkseen ostajien mielenkiinnon.

- Huijarit pyytävät sitten mahdollisilta ostajakandidaateilta etumaksuja tai jopa koko kauppasummaa tililleen, ennen kuin myytävää autoa on päässyt fyysisesti edes kokeilemaan, kuvaa rikoskomisario Pertti Sovelius Helsingin poliisista.

Käsirahan saatuaan huijarimyyjä katoaa tavoittamattomiin. Jos myyjä on esiintynyt auton omistajan nimellä, huijatuksi tullut henkilö päätyy tekemään rikosimoituksen auton oikeasta omistajasta, eikä huijarista.

Tekijöitä hankala saada kiinni

Huijarit pyytävät auton käsirahan tavallisesti nettipankkisiirtona Western Unionin, MoneyGramin tai Escrow'n kautta. Pankkitili on usein avattu väärillä henkilötiedoilla, joten tilin omistajaa on vaikea jäljittää.

Soveliuksen mukaan huijareiden henkilöyttä on hankala selvittää myös siksi, että jäljet johtavat ulkomaille.

- Aika pitkälti ne jäljet johtavat ulkomaille ja tekijät jäävät meille tuntemattomiksi usein rikostutkinnallisinkin keinoin.

Toistuvista varoituksista huolimatta hyväuskoiset suomalaiset haksahtavat huijausilmoituksiin tasaisin väliajoin eri puolilla Suomea.

- Koska ilmoitusten jättäminen ei yleensä maksa mitään, niin kyllähän sitä huijaustoimintaa kannattaa sinänsä jatkaa niin kauan kuin joku kala sinne koukkuun ui, toteaa Sovelius.

Satakunnan poliisista kerrotaan, että taannoin eräs ostaja maksoi auton koko kauppasumman huijarin tilille näkemättä autoa. Useimmiten maksettua summaa on mahdotonta saada takaisin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.