HS: Rikkooko Teslan omaperäinen hinnoittelutapa Suomen kuluttajansuojalakia?

14:45
Tältä näytti ensimmäisten Model 3 -autojen luovutustilaisuus Kaliforniassa.

Helsingin Sanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan yhdysvaltalaisen sähköautovalmistajan hinnoittelupolitiikka saattaa Suomessa rikkoa kuluttajansuojalakia.

Tesla ilmoittaa autoilleen Suomessa tarkastelutavasta riippuen kaksi tai jopa kolme eri hintaa. Esimerkiksi Model 3:n kuukausimaksu on ennen säästöjä 422 euroa kuukaudessa ja säästöt huomioiden 245 euroa.

Säästöillä viitataan tässä yhteydessä teoriassa säästyneisiin bensakuluihin viiden vuoden aikana. Tesla käyttää laskutoimituksen taustalla oletuksena keskimääräistä 20 000 kilometrin vuosittaista ajosuoritetta ja "premium-polttoainetta", mutta kilometrit ja menoveden hinnan voi säätää laskuriin myös itse.

– Vertailussa on käytetty oletuksena polttoainetehokkuutta 11,9 kilometriä per litra polttoainekäyttöisen auton osalta. Lisäksi vertailussa on käytetty oletuksena kansallista keskimääräistä sähkön hintaa 0,16 euroa per kilowattitunti ja premium-polttoaineen hintaa 1,56 euroa per litra seuraavan viiden vuoden ajalta, Teslan sivuilla selvennetään.

Käteisellä ostaessa hinta on 51 473 euroa, mutta samaiset säästöt mukaanluettuna 40 873 euroa. "Pohjahinnaksi" ilmoitetaan lisäksi 49 200 euroa, mikä on HS:n tulkinnan mukaan hinta ennen autoveroa ja toimitusmaksua.

Helsingin Sanomat haastatteli Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtavaa asiantuntijaa Mika Hakamäkeä Teslan hinnoittelupolitiikan luvallisuudesta.

– Jos asia on näin, kuten luulen ymmärtäväni tämän olevan, on tämä aika selkeästi kuluttajansuojalain vastaista. Tämä johtaa harhaan hinnan ilmoittamisen osalta, eikä tuosta luottomarkkinoinnistakaan tahdo selvää ottaa, Hakamäki totesi lehdelle.

Hakamäki ei halunnut ottaa kantaa siihen, johtaako Teslan hinnoittelu toimenpiteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja