Mainos

HS:n Kuukausiliitteessä esiintyi keksittyjä henkilöitä

"Uskon uudet brändit" otsikoidussa jutussa esiintyneet hahmot oli luotu haastattelemalla useita viisikymppisiä ja kaksikymppisiä henkilöitä.

Helsingin Sanomat kertoo käyttäneensä keksittyjä henkilöitä tammikuun Kuukausiliitteen jutussa kertomatta sitä lukijoilleen. Juttu "Uskon uudet brändit" kuvasi suomalaisten muuttuvaa suhdetta evankelisluterilaiseen kirkkoon.

Jutussa esiintyivät 53-vuotias "Ilpo" ja hänen 23-vuotiaan tyttärensä "Jenni", joita ei tosiasiassa ole olemassa. Toimittaja oli luonut hahmot haastateltuaan useita viisikymppisiä ja kaksikymppisiä henkilöitä.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen pahoitteli tapahtunutta Kuukausiliitteen uudessa numerossa lauantaina. Juttu ei hänen mukaansa sopinut lehden toimitusperiaatteisiin.

- Ei tämmöisiä asioita meille tapahdu, mutta nyt vaan tapahtui. Ikävät asiat täytyy kertoa, sanoi Virkkunen.

Hänen mukaansa vastaavaa ei ole lehdessä ennen käynyt.

Toimittaja uskoi tilanteen selviävän jutusta

Jutun kirjoittanut toimittaja pitää oikeana, että tilanne tehtiin lukijoille selväksi edes jälkikäteen. Päätös luoda ikäluokkia kuvaavat "prototyypit" useista oikeista taustahaastatteluista oli hänen omansa. Hän oli arvellut asian aukeavan jutusta.

- Tällaista asiaa ei voi jättää selvittämättä, sillä se kaivaa maata lehden luotettavuuden alta, hän sanoi tänään.

"Ilposta" kerrottiin jutussa muun muassa näin:

- Ilpon neljä lasta on kastettu, ja Ilpo itse toivoo sitten joskus tomumajalleen kristillisiä hautajaisia. Ei itsensä takia, siihen riittäisi vaikka jätesäkki, hän sanoo, vaan siksi, että omaisille lohtu on sitä suurempi, mitä paremmat ovat hautajaiset.

Hänen "tytärtään" kuvailtiin esimerkiksi seuraavasti:

- Jenni sen sijaan kuvittelee, että Uusi testamentti on Vanhan testamentin uudistettu versio. Paavalista hän ei ole koskaan kuullutkaan. Eikä Jenni ole ikäluokassaan mikään poikkeus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.