Mainos

Hovioikeus pohtii kuljettajan osuutta Konginkankaan turmaan

Käräjäoikeus tuomitsi toukokuussa rekankuljettajan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Kuljettaja vaatii nyt hovioikeudessa tuomionsa kumoamista.

Konginkankaan bussiturmasta tuomittu rekkakuski katsoo olevansa syytön maaliskuussa 2004 tapahtuneeseen tuhoisaan bussiturmaan, jossa kuoli 23 ihmistä. Kuljettajan mukaan liukas keli oli täysin arvaamaton, eikä onnettomuuteen liittynyt tuottamuksellista huolimattomuutta.

Poikkeuksellisesti Jyväskylässä istuva Vaasan hovioikeus aloitti Suomen pahimman maantieonnetomuuden käsittelyn puolilta päivin. Muutamien kymmenien sekuntien tapahtumasarjaa puidaan oikeudessa nyt toistamiseen.

Hovioikeus selvittelee ainoastaan paperirekan kuljettajan tekemää valitusta. Virallinen syyttäjä ja asianomistajat tyytyivät käräjäoikeuden päätökseen.

Hovioikeudessa aihepiiri on paljon rajatumpi kuin käräjäoikeudessa. Kahden päivän mittaisessa käsittelyssä keskitytään selvittämään paperirekan nopeutta, sääoloja, tien kunnossapitoa ja kitkakertoimia kelinmuutoksessa.

Syyttäjä: Kuljettajan olisi pitänyt hidastaa vauhtia

Äänekosken käräjäoikeus tuomitsi kuljettajan toukokuussa 2006 kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, 23 kuolemantuottamuksesta ja kolmesta vammantuottamuksesta.

Paperirullia kuljettaneen ajoneuvoyhdistelmän perävaunu alkoi nelostiellä heittelehtiä ja törmäsi vastaan tulleeseen bussiin. Käräjäoikeus katsoi, että kuljettajan olisi pitänyt osata varautua keliin. Lisäksi kuljettaja oli ajanut ylinopeutta muutamaa minuuttia ennen onnettomuutta. Käräjäoikeus katsoi kuljettajan aiheuttaneen onnettomuuden huolimattomuuttaan.

Hovioikeudessa kuljettaja vaatii tuomionsa kumoamista, koska hänen mukaansa keli oli täysin arvaamaton.

- Ylinopeutta ei ole ajettu. Paikallinen liukkaus oli yllättävää ja kyse oli tapaturmasta, kuljettajan hovioikeudelle jätetyssä kirjelmässä todettiin..

Syyttäjä vaatii valituksen hylkäämistä.

- Katson, että tien jäätyminen ei ole talviaikaan Suomessa arvaamatonta, valtionsyyttäjä Mika Illman sanoo.

Illmanin mielestä virhe tapahtui ennen kuin rekka lähti luisuun. Kuljettajan olisi pitänyt arvioida kelinmuutos ja hidastaa vauhtia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.