Mainos

Hovioikeus kovensi ekstaasijutun tuomioita

Helsingin hovioikeus kovensi päätekijöiden tuomioita Suomen suurimmassa ekstaasijutussa.

ekstaasia

Hovioikeus langetti vihtiläiselle avioparille yhdeksän vuoden ehdottomat vankeusrangaistukset lukuista törkeistä huumausainerikoksista. Kaikkiaan saman jutun yhteydessä tuomittiin kuusi henkilöä eripituisiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Hovioikeus kovensi Espoon käräjäoikeuden aiemmin tuomitsemia rangaistuksia neljän päätekijän osalta ja lievensi kahden tekijän vankeusrangaistuksia. Koko kuusikko pyöritti Suomen oloissa erittäin mittavaa huumebisnestä lähinnä etelä-Suomen alueella. Huumeita tosin välitettiin postitse myös ruuhka-Suomen ulkopuolelle.

Tuomittujen huumekauppiaiden tarjontaan kuului paitsi ekstaasipillereitä myös lähes kaikkia muita huumausaineita: heroiinia, kokaiinia, amfetamiinia, LSD:tä ja hasista. Määrät olivat suuria. Ekstaasipillereitä välitettiin kymmeniä tuhansia, amfetamiinia toista kymmentä kiloa, hasista ainakin 30 kiloa ja heroiinia sekä kokaiiniin satoja grammoja.

Ekstaasipillerit oli valmistettu Hollannissa ja ne tuotettiin Suomeen Viron kautta. Myös pääosa muista kovista huumeista salakuljetettiin maahan Virosta.

Espoon kihlakunnansyyttäjän Markku Ahosen mukaan kyseessä on ollut järjestäytyneen rikollisliigan toiminnasta. Tuomitut kuitenkin väittivät sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa toiminnan perustuneen vain vanhoihin kaverisuhteisiin.

Kaikki vankilaan

Tähän asti Suomen suurimman ekstaasijutun laajuutta kuvaa hyvin se, että pelkästään Espoossa on asian tutkinnan yhteydessä ollut pidätettynä tai vangittuna noin 30 henkilöä. Rahaa huumebisneksessä oli liikkunut satoja tuhansia markkoja.

Tuomitut velvoitettiinkin korvaamaan valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä lähes puoli miljoonaa markkaa. Yhdeksän vuoden vankeusrangaistukset saivat Ronja ja Rico Siren. Aviopari vetosi hovioikeudessa kolmeen alaikäiseen lapseensa saadakseen tuomioitaan lievemmiksi.

Espoon käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut molemmat kahdeksan vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistuksiin. Vihtiläisen Juha Pirhosen rangaistusta kovennettiin puolella vuodella kahdeksan ja puolen vuoden vankeudeksi.

Samoin Vihdistä kotoisin olevan Panu Kullan tuomiota korotettiin puolella vuodella seitsemän vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseksi. Kahden tuomitun rangaistuksen alenivat hovissa, toisen kahdella vuodella neljäksi vuodeksi kahdeksi kuukaudeksi ja toisen puolella vuodella tasan viideksi vuodeksi vankeutta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.