Mainos

Hotelli helpotuksen monet kasvot

Käymälä on eräs huushollin tärkeimmistä huoneista myös kesämökillä. Nykyaikainen kuivakäymälä on toimiva ja hygieeninen ratkaisu. Se on valovuosien päässä pimeistä, haisevista ja kärpäsiä kuhisevista kauhukamareista, joihin törmäsi yleisesti vielä viime vuosikymmenellä.

Monilla on mielikuva kesämökin mukavuuslaitoksesta, joka ei välttämättä kerää ylettömän positiivisia adjektiiveja. Se on ollut välttämättömyys, jonka hoitamisesta on jouduttu perinteisesti vetämään pitkää tikkua. Huussin tyhjennyksestä on kovanenäisin mies tavattu palkita viinapullolla, mikä kuvaa hyvin tehtävän luonnetta ja vaativuutta.

Perinteisesti ulkohuoneen löysi maaseudulla navetan tai puuliiterin nurkalta, jonne tämä välttämätön huone oli nikkaroitu. Harvoin höyläämätöntä raakalautaa kukaan oli joutanut maalaamaan, joskus perheen nuoriso oli koristanut seiniä lehdistä leikatuilla julkkisten kuvilla. Muistan eräässäkin ulkissa katselleeni Marlon Brandoa, Natalie Woodia ja ruhtinatar Gracea.

Valoa vanhoihin ulkkeihin toivat ikkunat, jotka toisinaan sijaitsivat oven yläpuolella. Vaikka ikkuna olisi ollut sivuseinälläkin, harvoin niistä mitään näki hämähäkinseittien ja pölyn läpi. Olikin varsin yleistä ihailla kesäistä luontoa avoimen oven kautta, mistä aiheutui tietysti noloja tilanteita.

Talvella vessareissut olivat todella harkittuja ja ripeitä. Silloin kaivattua ylellisyyttä arkeen toi styroksista tehty lämpöistuin.

Valoa ja raikkautta

On aika ihmeellistä, että kesämökeilläkin ulkohuussiin on alettu vasta viime vuosina kiinnittää sen ansaitsemaa huomiota. Pimeistä lautapömpeleistä on harpattu valoisiin ja raikkaisiin huoneisiin, joiden ikkunoita koristavat kauniit verhot, jalan alla on pehmeä matto ja seinissä kukkii ruusutapetti. Jossakin teemaksi on valittu vaikkapa merihenkisyys, nostalginen nuoruus tai peikkojen metsämökki.

Nykypäivänä huussissa tai sen nurkalla on vesipiste saippuoineen ja käsipyyhkeineen, joten hygieniasta ei tarvitse mökilläkään tinkiä. Yksinkertaisimmillaan pesupaikalla on vati ja kannu, mutta hienoimmissa huusseissa vesisäiliö on ulkona ja vesi tulee putkea pitkin sisälle. Hana auki, käsienpesu, ja vesi lirisee poistoputkea pitkin imeytyskenttään.

Käyttömukavuutta lisää valo, alkavathan jo heinäkuussa yöt pimentyä. Näppärä rakentaa aurinkopaneeleilla toimivan järjestelmän mökilleen ja siirtää sähkön maakaapelilla huussiinkin. Nykyaikainen leditekniikka on kestävä, turvallinen käyttää, eikä paljon kuluta virtaa.

Kun toimii, ei haise!

Mukavan huussikokemuksen lähtökohta on toimiva jälleenkäsittely, ei pelkkä jätösten kerääminen. Nykyaikainen kuivakäymälä on toimiva ja hygieeninen ratkaisu.

– Kuivakäymälä haisee vähemmän kuin vesivessa, sillä toimivan ilmanvaihdon ansiosta hajut tuulettuvat säiliön kautta eivätkä hajaannu huonetilaan, huomauttaa Rauni Kiukas Käymäläseura Huussista Tampereelta.

Kuivakäymälässä vesihuuhtelun korvaa kuorikkeen ja turpeen seos, jolla tuotokset peitetään joka käyntikerran jälkeen. Oikean määrän oppii kokeilemalla, mutta liian nuuka ei kannata olla. Nesteet sitoutuvat imeytysturpeeseen järjestelmässä, mikä vähentää oleellisesti hajuja. Siisteys ja taivaansininen väri pitävät kärpäsetkin loitolla.

Kompostoivassa käymälässä voi vallan mainiosti kompostoida myös muut biojätteet, joten kesämökin roskapussi ei enää paljon paina.

Huussi on kestävää kehitystä

Käymäläseura Huussin visiona on tehdä kuivakäymälöistä keskeinen osa kestävää kehitystä. Teollistuneissa maissa ihmisten tuotoksia pidetään jätteenä, jotka sekoitetaan veteen ja kuljetetaan puhdistettaviksi keskitettyihin laitoksiin. Ikävä vain, että veteen sekoitettuna jätteen määrä kuusinkertaistuu.

– Aiemmin ihmistenkin tuotokset olivat resurssi, joka käsiteltiin paikan päällä ja hyödynnettiin lannoitteena maataloudessa. Vesivessojen yleistyttyä pelloille ei tätä maanparannusainetta enää tullutkaan, joten kasvun takaamiseksi on jouduttu turvautumaan keinotekoisiin lannoitteisiin, muistuttaa Kiukas.

Käymäläseuran mukaan kuivakäymälöihin on nyttemmin siirrytty jopa vakituisissa asunnoissa ekologisista ja ideologista syistä, ei pelkästään pakon sanelemana. Kesämökillä kuivakäymälä on joka tapauksessa kätevä, jonka käyttö ja huolto vaativat vähän perehtymistä, mutta ehkä myös uudenlaisen asennoitumisen.

Vieraatkin on hyvä opastaa talon tavoille myös käymälän käytössä. Muistin virkistämiseksi ulkohuoneeseen voi askarrella kauniin huoneentaulun, jossa kerrataan tärkeimmät ohjeet.

Teksti ja kuvat: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.