Mainos

Hormiton biotakka aiheutti vaaratilanteen

Sisustuksen uusi trendituote hormiton biotakka on aiheuttanut vaaratilanteen Helsingissä eilisiltana. Huoneiston asukkaat saivat kuitenkin palon sammumaan, eikä kukaan loukkaantunut.

Huoneistossa oli seinään kiinnitetty takka, jonka rakenteet olivat ilmeisesti kuumenneet. Sen jälkeen taustalasi rikkoutui ja laite putosi lattialle. Tällöin biotakassa poltettava nestemäinen polttoaine levisi lattialle. Asukkaat tukahduttivat palonalun heittämällä maton palavan nesteen päälle.

Helsingin pelastuslaitoksen mielestä uusi hormiton takka on merkittävä huoneistopalon riskitekijä. Itse asiassa nimestään huolimatta kyse ei ole varsinaisesta takasta, vaan kynttiläksi luokiteltavasta suuresta avotulesta, toteaa Helsingin pelastuslaitoksen kehittämispäällikkö Taisto Hakala.

Hormittoman takan turvallisuudesta vastaavat sen valmistaja, maahantuoja ja myyjä, mutta myös takan ostaja voi omalla toimillaan vaikuttaa merkittävästi sen turvallisuuteen. Takka on ensinnäkin sijoitettava riittävän kauaksi palavista materiaaleista, kuten verhoista ja muista sisustustekstiileistä. Lisäksi takan takana olevan seinän on oltava palamatonta materiaalia.

Takka tukevasti kiinni

Takan asennuksessa on myös noudatettava annettuja ohjeita huoneen vähimmäiskoosta. Lisäksi lattialle tuleva takka on asennettava siten, ettei se voi kaatua vaikkapa tönäisystä. Niinpä se on kiinnitettävä tukevasti seinään tai lattiaan takan mukana tulevilla tarvikkeilla.

Tulen saa tehdä vain hormittomaan takkaan soveltuvalla polttoaineella eli bioetanolilla, eikä takkaan saa laittaa sen lisäksi muuta palavaa materiaalia. Pelastuslaitos muistuttaa myös, että bioetanoli on herkästi syttyvää ainetta, minkä takia sitä saa säilyttää asuinhuoneistossa enintään 25 litraa. Lisäksi säilytyspaikan on oltava paloturvallinen.

Takka sammutetaan siihen erikseen tarkoitetulla liekinsammuttimella. Sammutuksessa ei saa käyttää vettä tai muuta nestettä. Paloviranomaiset suosittelevatkin, että takan lähettyvillä on aina jokin alkusammutusväline.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.