Mainos

Hongkongilaismedia: Demokratialiike aluevaalien yllätysvoitossa kiinni

Hongkongissa demokratialiike näyttää ottavan suuren voiton aluevaaleissa, kertoo paikallinen media alustavien tulosten perusteella. Ääntenlaskenta on kuitenkin vielä kesken.

South China Morning Postin mukaan vahvempaa demokratiaa ajavat ehdokkaat näyttävät vievän jopa enemmistön jaossa olevista 452 paikasta.

Peking-mieliset ovat pitkään olleet enemmistössä itsehallintoalueen aluevaltuustoissa, joten vallanvaihtumista voi pitää yllätyksenä.

BBC:n tietojen mukaan demokratialiikkeen kannattamat ehdokkaat ovat varhaisten tulosten mukaan voittaneet 278 paikkaa, Peking-mieliset 42 paikkaa.

Massamielenosoitukset ja väkivaltaisiksi muuttuneet yhteenotot ovat riivanneet Hongkongia kuukausien ajan. Demokratialiike on toivonut, että aluevaalien tulos antaisi selkeän viestin Pekingin tukemalle Hongkongin hallinnolle ja epäsuositulle hallintojohtaja Carrie Lamille.

– Kansan ääni on kova ja selvä. Me toivomme, että hallinto huomioi mielenosoittajien vaatimukset, vaaleissa paikan lunastanut demokraattipuolueen edustaja Roy Kwong sanoi South China Morning Postin mukaan.

Vaaleissa valitaan edustajat 18 aluevaltuustoon.

Äänestyspäivä sujui ilman suuria häiriöitä

Hongkongilaiset suuntasivat sunnuntaina vaaliuurnille ennätysjoukoin. Vaaliviranomaisten mukaan äänestysaktiivisuus oli äänestyksen loputtua yli 71 prosenttia, kun se edellisissä aluevaaleissa vuonna 2015 oli vain hieman yli 47 prosenttia.

Äänestyspaikoille muodostui päivän mittaan pitkiä jonoja. Vaaleihin oli rekisteröitynyt 4,1 miljoonaa äänestäjää. Vaalit eivät yleensä ole herättäneet suuria intohimoja, mutta tällä kertaa niihin oli rekisteröitynyt satojatuhansia uusia äänestäjiä.

Demokratialiike kehotti vaalien alla asukkaita malttiin. Se toivoi, ettei vaaleja häiritä protesteilla.

Viranomaiset olivat uhanneet keskeyttää äänestämisen, jos äänestyspäivänä puhkeaisi uusia protesteja. Suuremmilta häiriöiltä kuitenkin ilmeisesti vältyttiin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja