Homonuorille tukea Pohjois-Suomessa

Homonuorille tarjotaan tukea Pohjois-Suomessa. Setan hankkeen ajatuksena on parantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten elämänhallintaa ja ehkäistä syrjäytymistä.

Seksuaalinen tasavertaisuus ry Seta on käynnistänyt Pohjois-Suomessa hankkeen, jolla tuetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria. Varsinkin monilla pienillä paikkakunnilla suurten asutuskeskusten ulkopuolella homoseksuaalisuus on yhä vaiettu ja hävetty asia, eivätkä nuoret löydä helposti kotikonnuiltaan kaltaisiaan.

Tähän asti nuoret ovat usein jääneet oman identiteettinsä tunnistamisessa ja työstämisessä yksin, mikä näkyy muun muassa huolestuttavan suurina itsemurhalukuina.

Keväällä 30 vuotta täyttävä Seta on ottanut juhlavuoden teemakseen nuoret, ja Pohjois-Suomen hanke on osa teeman toteutumista käytännössä. Hankkeen toiminta-ajatuksena on parantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten elämänhallintaa, ehkäistä syrjäytymistä ja edistää heidän mahdollisuuksiaan jäädä asumaan omalle kotiseudulle hyväksyttynä henkilönä.

Tämän vuoden loppuun asti kestävä hanke toteutetaan Pohjois-Suomessa yhteistyössä Oulun Setan ja Rovaniemen Setan kanssa, ja siihen on saatu opetusministeriön hankeavustusta. Hankkeesta saatavia kokemuksia on tarkoitus hyödyntää myös muualla maassa.

Tukiverkosto apuna

Nuorisohankkeen koordinaattori Saija Himanka Rovaniemeltä kertoo, että hanke keskittyy pääasiassa 15-23-vuotiaisiin nuoriin. Tähän mennessä nuorille on hankittu tukiverkosto, johon Lapin läänissä kuuluu kuusi aikuista. Lisäksi Oulussa ja Kajaanissa toimii kaksi tukihenkilöä. Nuoret ovat päässeet purkamaan tunteitaan myös nettisivuilla ja puhelinpalvelussa.

Himanka kertoo, että tämän vuoden aikana tarkoituksena on ryhtyä tutkimaan Oulun ja Lapin läänin seksuaalivähemmistönuorten elämää ja sitä, millaisia ongelmia heillä siinä on. Lisäksi järjestetään koulutuspäiviä yhdessä muun muassa nuorisojärjestöjen kanssa. Toukokuussa on luvassa Setan leiri Oulussa ja elokuun alkupuolella tunturivaellus Lapissa. Tarkoituksena on, että eri puolilla Suomea asuvat nuoret pääsisivät tapaamaan vertaisryhmään kuuluvia ihmisiä.

Hankkeen tavoitteena on tarjota myös kuntien ja järjestöjen työntekijöille tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien arjen ongelmista. Monille nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisillekin aihe on jäänyt vieraaksi.

Piilottelu pahinta

- Pahinta nuorelle on, että homoseksuaalisuudesta pitää olla hiljaa. Nuori pelkää, että jos hän puhuu jollekin, hänet hylätään, Himanka kertoo nuorilta tulleesta palautteesta.

Puhumattomuus ja yksinäisyys lietsovat pahaa oloa, mikä näkyy itsemurhien lisääntymisenä. Himangan mukaan Oulun ja Lapin läänissä oli viime vuoden aikana ainakin kymmenen itsemurhatapausta, joiden taustalta löytyi vaiettu homoseksuaalisuus. Pitkittynyt yksinäisyyden tila saattaa johtaa myös päihteiden liikakäyttöön, mielenterveysongelmiin sekä syrjäytymiseen koulusta, opiskelusta ja työelämästä.

Himanka kertoo, että Setan hankkeessa myös nuoren vanhemmat saavat tukea. Tavoitteena on, että perhe saisi ammatti-ihmisen apua tietynlaisen sokkivaiheen läpi. Homoseksuaalisuus on Himangan mukaan yhä tabu jopa Oulun ja Rovaniemen kokoisissa kaupungeissa. Varsinkin monille vanhemmille on kova paikka kuulla, että oma lapsi on homo. Vanhemmat saattavat pohtia uutisen kuultuaan, että mitä he ovat tehneet väärin tai että miksi moinen sairaus on iskenyt perheeseen.

- Jos kyseessä on uskonnollinen perhe, kodin ovi saattaa sulkeutua nuorelta heti. Tällaisia tapauksia on tullut esiin, ja ne ovat aika pelottavia. Nuori jää aivan yksin. Hän pohtii, pitäisikö hänen paeta Helsinkiin. Kuitenkin hän haluaisi jäädä omille juurilleen, Himanka toteaa.

Hänen mukaansa yleensä on niin, että mitä pienempi ja uskonnollisempi paikkakunta on, sitä hankalampi homoseksuaalin on siellä asua. Tilanne helpottuu heti, jos omalla paikkakunnalla on yksikin malliesimerkki, vaikkapa vanhapiikapariskunta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat