Mainos

HOMO! -näytelmästä odotettavissa pulinaa

Yksi syksyn teatteriensi-iltojen puheenaiheista, Pirkko Saision ohjaama ja kirjoittama näytelmä HOMO! tulee ensi-iltaan viikon kuluttua. Tänään siitä esitettiin Kansallisteatterissa makupaloja medialle. Saisio sanoo, että ei pyri kohuun, vaan haluaa puhua laajasti inhimillisyyden ja vähemmistöjen oikeuksien puolesta, olipa kyse homoista, maahanmuuttajista tai vanhuksista.

Pirkko Saision HOMO!-näytelmä on komediallista musiikkiteatteria, mutta se ei kuitenkaan ole kepeä musikaali.

-Ollaan puhuttu, että taiteellisen teatterin pitää kehittyä ja tämä on yksi osa sitä kehitystä. Meillä alkaa olla hyviä tekijöitä ja ammattilaisia, jotka miettivät musiikkinäytelmiä muustakin kuin ihan musikaali-näkökulmasta, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kertoo.

Homojen asema on juuri nyt äärimmäisen polttava. Esimerkiksi Nokia Mission entinen keulahahmo Markku Koivisto on 90-luvulta saakka saarnannut, että homous on sairaus, joka on kitkettävä pois. Viikonloppuna paljastui, että hän on itse tehnyt aviorikoksen miehen kanssa. -Kun pelkää jotain itsestään, niin sen heijastaa peloksi ja vihaksi toisia kohtaan, Saisio arvioi.

Näytelmän yksi päähenkilö on kansanedustaja Hellevi Teräs, joka arvostelee televisiokeskustelussa homoja ja tulee aiheuttaneeksi seurakuntalaisten joukkopaon kirkosta. Hahmo muistuttaa Päivi Räsästä, mutta Saisio vain nauraa, että sellaiset yhteneväisyydet ovat katsojan silmissä.

HOMO!-näytelmä aiheuttanee keskustelua muidenkin kuin ankarien kristittyjen joukossa. Lipuista yli puolet on myyty, mutta osa yleisöstä ei kehtaa ostaa lippua näytelmän nimen vuoksi. Saisio muistuttaa, että sana homo tarkoittaa myös ihmistä ja näytelmässä puhutaan laajasti ennakkoluuloista ja inhimillisyydestä. Kun talous kiristyy, asenteet myös maahanmuuttajia, jopa vanhuksia kohtaan kovenevat.

-Kyllä se tämä tuloerojen kasvu, se kovettaa ja raaistaa yhteiskunnallista ilmapiiriä ja sitten ne heijastusvaikutukset tulevat erilaisiin vähemmistöihin, Saisio uskoo.

Katso Terhi Hyvärisen juttu (Seitsemän uutiset 13.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.