Holmén kypsällä juoksulla hyvään sijoitukseen

Janne Holménin yhdeksäs sija ajalla 2.19.36 lauantaina Osakan helteisellä MM-maratonilla on hieno suoritus vuoden 2002 Euroopan mestarilta.

- Tämä on parempi saavutus kuin Euroopan mestaruus, koska siinä kunnossa kuin olin silloin, en olisi pystynyt tällaiseen, Holmén arvioi.

Maailmanmestariksi Osakan 29-30 asteen kosteassa hellesäässä juoksi Kenian Luke Kibet ajalla 2.15.59. Himmeämmät mitalit korjasivat entinen kenialainen, Qatarin Mubarak Hassan Shami ajalla 2.17.18 ja Sveitsin Viktor Röthlin ajalla 2.17.25.

Holménille Osakan kisa oli askel kohti Pekingin olympiamaratonia. Se vahvisti Uppsalassa asuvalle juoksijalle, että hänen harjoittelunsa on oikealla tiellä.

- Pekingin kisa tulee olemaan hyvin samanlainen olosuhteiden puolesta. Sen lisäksi, että ilma on huonompi (saastuneempi), Holmén laskeskeli.

Kramppeja lopussa

Kisan jälkeen Holmén oli väsynyt, mutta tyytyväinen. Hetken asiaa mietittyään hän arvioi, ettei kisasta oikeastaan mikään jäänyt kaivelemaan mieltä.

- Toisella vesipisteellä oli aika paljon ruuhkaa, ja siinä jouduin vähän kiertelemään. Sain kuitenkin vettä, Holmén totesi.

Kuumuuden lisäksi Osakan maratoonareiden rasituksia lisäsi ilman kosteus, joka kohosi noin 65 prosenttiin. Holmén lähti maltilla liikkeelle ja nousi 30 parhaan joukkoon 25 kilometrin juoksun jälkeen ja 20 parhaan joukkoon noin 30 kilometrin kohdalla. Loppumatkasta sijoitus koheni samaa tahtia.

- Yritin juosta tasaisesti alusta lähtien. Viimeiset kymmenen kilometriä olivat vaikeita. Jaloissa alkoi olla jo kramppeja, mutta hyvin se meni, Holmén tiivisti.

Suomen joukkueen toinen maratoonari, kenialaissyntyinen Francis Kirwa keskeyttti juostuaan vajaat 20 kilometriä.

Kova aika keväällä

Holmén juoksi keväällä Rotterdamin maratonilla ajan 2.14.20. Juoksijan mukaan se riittää tulosrajaksi ensi kesän olympialaisiin. Nyt ajatuksena on jatkaa samalla harjoituslinjalla kohti olympiakisaa.

- Pitkät lenkit ovat pidentyneet ja samoin kovat tasavauhtiset lenkit, eli nimenomaan maratonin erikoisharjoittelua on tehostettu. Se linjaa toimii minulla, ja sillä linjalla jatketaan, kohta 30 vuotta täyttävä Holmén sanoi.

Vaikka Holménin ajatuksissa välkkyy Pekingin olympiakisa, on lähitulevaisuudessa hänen tavoitteensa parantaa vuoden 2003 Berliinin maratonilla juostua ennätystä 2.12.10.

- Juoksen keväällä maratonin, jossa tavoittelen kovaa aikaa, mutta en vielä tiedä missä. Juoksen syksyllä myös Ahvenanmaan maratonin, mutta harjoitusmielessä, Holmén painotti.

Toiseksi paras eurooppalainen

Osakan MM-maraton vahvisti Holménin mainetta ankarien olosuhteiden juoksijana. Ateenan olympialaisten hellekisassa hän oli 25 kilometrin kohdalla vielä 58:s, mutta nousi lopun alamäkiosuudella sijalle 22. Tuohon kisaan verrattuna Holménin menoa Osakassa helpotti tasainen reitti, Ateenan reitti oli mäkinen.

Holménia valmentaa hänen isänsä Rune Holmén, joka on entinen maajoukkuejuoksija. Osakan kisa oli Holménin uran toinen MM-maraton ja päättyi parhaaseen suomalaisen koskaan MM-maratonilla juoksemaan sijoitukseen. Helsingin MM-maratonilla Holmén keskeytti.

Jos Osakan helteessä olisi jaettu Euroopan mestaruuksia, Holmén olisi ollut hopealla. Paras eurooppalainen oli kolmanneksi juossut Röthlin, jonka ennätys on huhtikuussa Zürichissä juostu 2.08.20.

- Ei häntä voi yllättäjänä pitää, hän on juossut sen verran kovia aikoja, Holmén huomautti.

Kisan voittanut Kibet on 24-vuotias entinen ratajuoksija, jonka maratonennätys on 2.08.52. Tänä keväänä hän voitti Wienin maratonin ajalla 2.10.07.