Hoitajat ja vanhemmat: Päivähoito vihdoin kuntoon

Lehtikuva

Suomalaisen päivähoidon tila huolestuttaa asiantuntijoita ja lasten kanssa työskenteleviä.

Päivähoidon laatua on Suomessa tietoisesti laskettu antamalla kunnille vapaat kädet lapsiryhmien kokojen kasvattamiseen ja lastentarhanopettajien määrän vähentämiseen.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman haastatteleman tutkija Marjatta Kallialan mukaan päivähoidon laatu vaihtelee suuresti eri päiväkodeissa. Hyvien varhaiskasvatuksen suunnitelmien esteeksi nousevat monesti suuret ryhmäkoot ja niiden uuvuttamat työntekijät.

Lastentarhanopettajaliiton mukaan päiväkotien laatu Suomessa on alkaa olla osin jo kupla.

- Unicef julkaisi selvityksen, jossa Suomi ei saavuttanut kriteeriä, joka mukaan yli 50 prosentilta päiväkotien henkilöstöstä edellytetään korkeakoulututkinto. Meillä osuus on noin 30 prosenttia, toteaa liiton puheenjohtaja Soile Oleander.

Suurin osa päiväkotien henkilökunnasta on lähihoitajia ja sosionomeja, joilla vain pieni osuus koulutuksesta on lapsen kanssa työskentelyä. Kallialan tutkimuksessa varhaiskasvatukseen erikoistuneet lastentarhanopettajat olivat yleensä herkempiä havaitsemaan lasten viestit.

- Lastentarhanopettaja pystyy tunnistamaan, missä häntä tällä hetkellä eniten tarvitaan: Noiden leikki sujuu tuolla hyvin, mutta tässä on Veeti, joka näyttää vähän onnettomalta. Nyt minulla on aikaa häntä varten, Kalliala kuvailee.

45 minuuttia -ohjelman vaikeasti tavoittama peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) ei lupaa parannuksia päivähoitoon laman keskellä.

- On erilaisia näkemyksiä siitä, tuleeko valtionhallinnon rajata ryhmäkoot. Katsotaan, millaisia johtopäätöksiä asiasta tehdään, Risikko toteaa.

- Tämä on tahtokysymys. Tässä on erilaiset suhdannevaihtelut koettu ja koskaan ei ole löytynyt rahoitusta pienten lasten palveluihin, Oleander sanoo.

Oulussa ja Porvoossa mitta on täysi

Oulussa ja Porvoossa vanhemmat keräävät internetissä nimiä adresseihin, joissa vaaditaan lapsille laadukkaampaa päivähoitoa.

Oululainen palkanlaskija ja lapsiasia-aktiivi Jaana Utriainen kertoo, että adressin laittoi alulle kuluvan kuun alussa aktiivinen isä ja se sai vauhtia päivähoitoasioita koskevassa keskustelutilaisuudessa. Tähän mennessä netissä kokoon on saatu reilut 200 nimeä.

- Ryhmäkoot ovat aivan liian suuret, henkilökunnan määrä taas liian pieni. Myös kesäajan toimintojen supistus harmittaa. Tähän asti tarhat ovat olleet kesällä pääsääntöisesti viisi viikkoa kiinni. Nyt ne ovat keskimäärin kaksi kuukautta suljettuina. Lapsi voi joutua kesän aikana vaihtamaan hoitopaikkaa kolmekin kertaa, kertoo Utriainen MTV:n uutisille.

Kahden lapsen äidin kohdalla aktiivisuuteen herättivät omat kokemukset.

- 4,5-vuotias poikani oli laitettu kahden samanikäisen pojan kanssa arestiin päiväkodin johtajan huoneeseen valvomatta. Pojat keksivät laittaa toimiston tietokoneet uuteen järjestykseen: näytöt oli kaadettu ja johdot revitty irti. Meitä vanhempia puhuteltiin asiasta, vaikka virhe oli tapahtunut tarhassa. Eihän lapsia saisi jäädä valvomatta.

Toinen pysäyttävä kokemus oli maaliskuun alussa, kun Utriainen oli jättämässä aamuyhdeksältä lastaan hoitoon.

- Hoitaja totesi ääneen, että 16 lasta on jo ja hän on yksin, ja 21 lasta taitaa ehtiä tulla ennen kuin toinen hoitaja tulee. Silloin totesin toiselle vanhemmalle, että tämä on varmasti niitä tilanteita, joissa pitäisi kieltäytyä jättämästä lasta hoitoon.

Oulun adressiin kerätään nimiä toukokuun 22. päivään asti, jonka jälkeen se luovutetaan kaupungin edustajille. Utriainen ei usko, että adressilla on suurta vaikutusta. Toisen aktiivisen äidin kanssa hän on tehnyt jo jatkosuunnitelmia. He kaavailevat valtakunnallista adressia, joka luovutettaisiin presidentti Tarja Haloselle lasten oikeuksien 20-vuotispäivänä.

- Siinä vaadittaisiin lakimuutoksia ryhmäkokoihin ja hoitajamääriin. Ainakin Oulussa on pieni ryhmittymä vanhempia niin varpaillaan, että tämä asia katsotaan pitkälle, Utriainen kertoo.

Myös Porvoossa vastustetaan isoja ryhmäkokoja ja kesäajan supistuksia. Vanhempia kismittävät muutkin säästötoimet, jotka näkyvät päivähoidossa mm. ruoka-annosten pienentämisenä ja retkien vähentämisenä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat