HJK:n mitta täyttymässä – kannattajien soihduista jättilasku toimistolle: "Porttikiellot ovat harkinnassa"

Viimeksi keväällä sakot kannattajien sytyttämistä soihduista saanut HJK kertoo suhtautuvansa vakavasti jalkapallokatsomossa tapahtuvaan häiriökäyttäytymiseen. Seura sai maksaa pelkästään viime vuonna kymmenientuhansien eurojen sakot.

Palloliiton kurinpitovaliokunta mätkäisi 28. huhtikuuta pelatun Helsingin paikallisottelun tapahtumista kotijoukkue HJK:lle 3 000 euron ja vierasjoukkue HIFK:lle 2 000 euron sakot lukuisten soihtujen sytyttyä katsomon molemmissa päissä.

HJK:n rangaistusta kovensivat sen kannattajapäädystä kentälle heitetty tölkki sekä useiden kannattajien kiipeäminen katsomon ja kentän väliselle alueelle.

HJK nostaa häiriökäyttäytymisen esiin tiedotteessaan. Seura kertoo maksaneensa viime kaudella pelkästään katsomossa käytetyistä soihduista 30 000 euron sakot. Näistä 20 250 euroa tuli maksettavaksi europelien tapahtumista Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta.

Klubi kertoo tiedotteessaan arvostavasa suuresti Klubipäädyn otteluihin luomaa tunnelmaa, mutta suhtautuvansa vakavasti häiriökäyttäytymiseen.

– Myös viranomaiset ovat olleet ilmiöstä huolissaan, ja osapuolet ovat neuvotelleet järjestyshäiriöistä tiiviisti. Porttikiellot ovat harkinnassa, ja viranomaiset ovat väläytelleet vielä ikävämpiä sanktioita, kuten tifojen kieltämistä tai tyhjille katsomoille pelaamista.

– Viranomaisten huoli on ymmärrettävä: Palavan soihdun lämpötila on pahimmillaan yli 1000 astetta, joten riskit vakavillekin vahingoille ovat konkreettisia, seura kertoo.

Jo ennen huhtikuun lopun IFK-ottelua HJK:lle määrättiin harjoitusottelusta Ilvestä ja Veikkausliigakauden avausottelusta FC Honkaa vastaan yhteensä 2 500 euron sakot kannattajien käyttämistä soihduista ja ilotulitteista.

Maksettavaa on tullut myös häiriötä aiheuttaneille katsojille. Lokakuun 2020 Stadin derbyssä kaksi katsojaa tuomittiin soihtujen varomattomasta käsittelystä ja vahingonteosta yhteensä noin 2 000 euron edestä.

Juttua korjattu 22.09: Sakot antoi Palloliiton kurinpitovaliokunta, ei Helsingin käräjäoikeus.

Lue myös:

    Uusimmat