Mainos

Hjelm-Wallén: Ruotsi jatkaa puolueettomuuspolitiikkaa

Oppositiojohtaja Carl Bildtin mukaan ruotsalaiset ovat luopuneet tavoitteestaan kyetä puolustamaan maata. Tämän vuoksi Ruotsissa olisi nyt käytävä keskustelua sotilasliitto Naton ulkopuolella pysymisen haittapuolista, Bildt sanoi keskiviikkona Dagens Nyheter -lehdessä. Ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén julisti kuitenkin tänään valtiopäivillä, että Ruotsi pitää kiinni puolueettomuuspolitiikastaan.

Ruotsin hallituksen yhteistyö Naton kanssa ei käsitä alueemme puolustamista, Hjelm-Wallén sanoi valtiopäivillä käydyssä ulkopoliittisessa keskustelussa. Ruotsin Nato-jäsenyydestä on keskusteltu jatkuvasti matalalla profiililla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Ruotsin ja Naton yhteistyö on tiivistynyt ja Ruotsi on Euroatlanttisen yhteistyöneuvoston innokas jäsen. Hjelm-Wallén vahvisti kuitenkin tänään, ettei hallitus halua poiketa Ruotsin perinteisen puolueettomuuspolitiikan tieltä - eli Ruotsi on liittoutumaton rauhan aikana, mikä tähtää puolueettomuuteen sodassa.

Maltillista kokoomusta johtava Bildt puolestaan haluaa vähintäänkin avointa keskustelua Ruotsin Nato-jäsenyydestä eikä vähiten aseistuksen vähentämisen vuoksi. Kylmän sodan kylmimpien vuosien aikana ruotsalaisilla oli Bildtin mukaan lähes 40 prikaatia ja maailman vahvimpiin kuuluvat ilmavoimat. Tällä hetkellä prikaatien määrä on lähenemässä kymmentä ja olemme käytännössä luopuneet tavoitteestamme puolustaa Ruotsia, Bildt kirjoitti Dagens Nyheterissä. Bildtin käsityksen mukaan Ruotsilla ei ole mitään välitöntä sotilaallista uhkaa. Nato on kuitenkin muuttumassa ja koska Ruotsi haluaa osallistua Naton rauhankumppanuustoimintaan, olisi Ruotsin myös osallistuttava näitä kysymyksiä koskeviin keskusteluihin, Bildt katsoi. Myös Ruotsin EU-jäsenyys on hänen mukaansa muuttanut kokonaistilannetta.

Hjelm-Wallén viittasi tänään Nato-keskusteluissa läheiseen yhteistyöhön Suomen kanssa torjuessaan Ruotsin puolueettomuuspolitiikan uudelleenharkinnan. Myös Bildt myönsi, ettei Ruotsin jäsenyydelle ole tällä hetkellä "pohjoismaisia edellytyksiä".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.