Mainos

Hjallis Harkimo kannattaa verotietojen avoimuutta: "Mulle ihan ok, mutta ketä kiinnostaa jonkun Matti Möttösen myyntitulot?"

9:31
Kansanedustajat Harry Harkimo ja Pia Viitanen keskustelivat vertotiedoista Huomenta Suomessa.

Vuoden 2018 verotiedot julkistettiin tänään. Tänä vuonna medialle lähetetyistä tiedoista oli poistettu 230 suurituloisen ihmisen nimet heidän omasta pyynnöstään. Poistoa pystyi hakemaan erityisestä henkilökohtaisesta syystä ja Verohallinto hyväksyi kaikki hakemukset.

Verotietojen julkistus puhutti myös MTV:n Huomenta Suomessa, jossa aiheesta keskustelivat kansanedustajat Harry Harkimo (Liike Nyt) ja Pia Viitanen (sd.). Molemmat olivat sitä, että verotietojen tulee jatkossakin olla Suomessa avoimia.

Oikeuskansleri tutkii verottajan uuden linjauksen laillisuutta ja sama aihe mietitytti myös valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitasta.

– Verottajan tulkinta ei ole asianmukainen. Tietojen julkisuus palvelee suomalaista demokratiaa ja avoimuus on oikeusvaltion perusta. On huolestuttavaa, jos tämä käytäntö yleistyy jatkossa, Viitanen totesi.

Viitanen puolusti verotietojen julkisuutta myös siksi, että sen kautta saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi miesten ja naisten palkkaeroista, eri toimialoista ja ansio- ja pääomatulojen välisestä epäsuhdasta.

Harkimo: Pitääkö kaikkien tietää kaikkien palkat?

Harry Harkimo muistutti puolestaan, että listalta poistetut nimet voi edelleen saada selville erikseen pyytämällä. Hänkin kannattaa tietojen julkisuutta varsinkin julkisuuden henkilöiden osalta, vaikka siihen liittyy ongelmia.

– Julkisuus lisää läpinäkyvyyttä. Mutta en tiedä mitä hyötyä on tietää jonkun yrittäjän tulot, joka on myynyt firmansa ja on julkisuudessa vain sen kerran. Jos hän haluaa olla pois julkisuudesta, niin se on ihan okei, Harkimo totesi. 

– Voi miettiä, miksi kaikkien pitää tietää kaikkien palkat? Mulle se on ok, mutta jos Matti Möttönen on myynyt konepajafirmansa ja tienaa kaksi miljoonaa, niin mitä hyötyä tiedosta on kenellekään.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja