Hirvenlihapullat

  • 500 g hirven jauhelihaa tai vähärasvaista naudan jauhelihaa
  • 2 raakaa perunaa tai n. 1,5 dl pakastemuusiainesta
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • tilkka öljyä
  • 1 muna
  • 6-10 katajanmarjaa
  • 1 tl suolaa
  • musta- tai valkopippuria
  • paistamiseen tilkka öljyä ja nokare voita tai voimariinia tai juoksevaa margariinia

  • 1. Kuori ja hienonna sipuli ja pehmitä se öljytilkassa mikrossa tai pannulla. Jos lapset eivät pidä sipulista, "jekuta" ja hienonna kypsät sipulit sauvasekoittimella tai vastaavalla.
  • 2. Kuori perunat ja raasta ne lihan joukkooon kulhoon. Murskaa katajanmarjat.
  • 3. Lisää jäähtynyt sipuli ja muut aineet kulhoon ja sekoita hyvin.
  • 4. Pyörittele kostutetuin käsin murekemassasta lihapullia ja nosta ne leivinpaperilla päällystetyn työlaudan päälle.
  • 5. Paista lihapyörykät kahdessa erässä. Kääntele pyöryköitä aluksi lastalla ja pyörittele sen jälkeen pannua ravistamalla. Älä käytä liian korkeaa lämpöä, jotta pyörykät ehtivät kypsyä myös sisältä. Voit jälkikypsentää lihapullat myös uunissa tai kypsentää ne kokonan uunissa (225 asteessa 10-15 min.) Huuhdo tai pyyhi pannu kypsennyksen välissä. Näin valmistetuissa hirvilihapullissa maistuu hirvenliha. Voit valmistaa lihapyörykät myös käyttämällä 1/3 rasvaista porsaanjauhelihaa ja 2/3 hirvenjauhelihaa. Hirven maku miedontuu myös, kun käytät 1 dl korppujauhoja tai 2 vaaleaa leipäviipaletta + 2 dl kermaa. Tarjoa hirvipyörykät esim. perunasoseen ja kaali-porkkanaraasteen ja sienisäilykkeen tai sienikastikkeen kera.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat