Hirmumyrsky Mitch uhkaa Keski-Amerikkaa

Kymmenettuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan Keski-Amerikan itärannikolla hirmumyrsky Mitchin alta. Myrskyn uskotaan iskevän mantereelle Belizen tai Meksikon kohdalla tänään tai huomenna.

Hirmumyrsky on jo tähän mennessä vaatinut 22 ihmisen hengen; Hondurasissa kuolonuhreja on ollut seitsemän ja Panamassa, Costa Ricassa ja Nicaraguassa yhteensä 14. Meksikossa rajuilman tiliin laskettiin yksi hukkumistapaus.

Myrskyn keskus oli aamulla Suomen aikaa Karibianmerellä noin 160 kilometrin päässä Hondurasin rannikosta. Belizessä varsinkin rannikkoalueen asukkaat ovat hakeutuneet turvaan sisämaahan. Yhdysvaltain ulkoministeriö on päättänyt evakuoida lähes kaikki amerikkalaiset työntekijät Belizestä myrskyvaaran vuoksi.

Mitchistä saatiin esimakua jo eilen, jolloin voimakkaat tuulet ja rankkasateet pyyhkivät Keski-Amerikan rantoja. Rankkasateiden pelätään aiheuttavan vakavia tulvia ja maanvyöryjä.

Yhdysvaltain kansallisen pyörremyrskykeskuksen mukaan Mitch on äärimmäisen vaarallinen ja kykenee aiheuttamaan suunnatonta tuhoa. Se on paljon voimakkaampi kuin pyörremyrsky Georges, joka surmasi syyskuussa yli 500 ihmistä Karibialla ja Meksikonlahdella.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat