Hiphop ja indie syrjäyttivät hevin Ruisrockissa

Turun Ruisrockin perjantai oli vuosia omistettu raskaalle rockille, mutta tänä vuonna suurimmat artistit olivat joko kallellaan indieen tai punkiin. Veto kannatti, sillä festivaali teki perjantaipäivän kävijäennätyksen, 24 000 vierasta.

Ruisrockissa pidettiin perinteistä huolta. Kuumissa anniskeluteltoissa oli taas uuvuttavat jonot ja kulkureitit tukkiutuvat jälleen jatkuvasti.

Amerikkalaisen Paramoren Hayley Williams pomputti punaisessa tukassaan teinejä, The Hurtsin siirappipoppi osoittautui yleisömenestykseksi ja Pelle Miljoona Oy edustivat ikärokkareita 41 vuotta täyttävällä festivaalilla.

Rantalavalla amerikkalaisen indieyhtyeen The Nationalin laulaja Matt Berninger skoolasi viiniä yleisölle ja soperteli tuiskeisia juttuja. Herrasmiesmäinen laulaja kyseli muun muassa, onko Riikka paikalla. Riikka ei vastannut, mutta yleisö mylvi. Melankoliassa vellovan yhtyeen keikka huipentui Berningerin juoksenteluun yleisössä. Sieltä hän ei enää koskaan palannut lavalle.

Perjantain pääesiintyjän Prodigyn rytmit pumppasivat komeasti, mutta keski-ikäisten miesten Keith Flintin ja Maxim Realityn tekorankistelussa ja irvistelyssä alkaa olla yhä enemmän tahattoman koomisia piirteitä.

Suomiräp keräsi yleisömassan

Lauantain iltapäivä alkoi hiphop-juhlilla, kun yksi tämän vuoden ilmiöistä näytti, miten räppi uppoaa festariyleisöön.

– Vähän jäissä, Jare ja VilleGalle huusivat kesähittiään.

"Piessä häissä", yleisömassa vastasi kädet heiluen. Lavalle pomppi myös pari kesälomalaista kiekkoilijaa. Yllätysmenestyjä osoittaa, kuinka suomiräp on vihdoin syrjäyttämässä heviä jääkiekkokansan lempimusiikkina. Ylirennon kaksikon show keräsi hämmästyttävän yleisömassan iltapäiväauringon käristämälle Converse-pikkulavalle.

Samaan aikaan Telttalavalla outolintubändi Uusi fantasia soitti pumppaavan hypnoottisesti instrumentaalimusiikkiaan kouralliselle yleisöä. Bändin yksi johtohahmoista Vilunki oli pukeutunut näyttävään kenraalin asuun, mutta lauantain suosituimmaksi asuksi nousi käristetty ihmisennahka ja värikkäät lappubikinit.

Happoradion Aki Tykki ei pukukoodeista piitannut, vaan lauloi pakahduttavat hittinsä tavaramerkkipipossaan ja isossa mustassa takissa.

Jokaiselle jotakin

Lauantaille odotetaan vielä perjantaita suurempaa yleisömäärää. Tarjolla on Raappanan-suomireggaeta ja Sabatonin ruotsalaista sankariheviä. Ainakin turkulaisia kiinnostaa, että kaupungin ylpeys garage-yhtye Sweatmaster soittaa neljänneksi viimeisen keikkansa.

Yleisö saa jälleen valita, maistuuko paremmin indiemäisyys vai punkahtavuus. Illan päättävät haikea brittiyhtye Elbow ja vakiosuosikki Apulanta.

Katso Simo Ahteen raportti Turusta (Seitsemän uutiset 9.7.2011)

Lue myös:

    Uusimmat