Mainos

Himalajalla vakava kiipeilyonnettomuus - Veikka Gustafsson johtaa pelastusoperaatiota

Suomalainen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson on lähdössä auttamaan pulaan joutuneita vuorikiipeilijöitä K2-vuorella Himalajalla. Ainakin neljä vuorikiipeilijää on kuollut ja useita muita jäänyt loukkuun vuorelle, sillä romahtanut jääseinämä on tukkinut paluureitin.

Viereisellä Broad Peak -vuorella oleva Gustafsson kertoi iltapäivällä puhelimitse STT:lle pohtivansa, lähteekö hän ryhmineen auttamaan pulassa olevia kiipeilijöitä. Gustafssonin Suomessa oleva yhteyshenkilö Jyrki Rehumäki kertoo, että Gustafsson on päättänyt lähteä K2:lle tilanteen vakavuuden vuoksi.

Rehumäen mukaan Gustafssonin ryhmä on ainoa lähellä oleva retkikunta, joka vuorelle jääneitä kiipeilijöitä voi auttaa. K2:n perusleirissä on hänen mukaansa vain kaksi ihmistä, joilla ei ole riittävää kiipeilykokemusta K2:n kaltaiselle vuorelle nousemiseen. K2:lta jo palanneilla kiipeilijöillä puolestaan on liian vähän energiaa uuteen nousuun.

K2:n perusleiriltä parin tunnin matkan päässä ollut Gustafssonin ryhmä ei ollut Rehumäen mukaan vielä päättänyt, lähteekö se matkaan yöllä vai aamulla. Ryhmän koosta ei oltu myöskään päästy yksimielisyyteen.

-Heillä on ollut pieniä kulttuurellisia erimielisyyksiä. Amerikkalaiset ovat suomalaiseen tapaan olleet sitä mieltä, ettei kaveria jätetä. Mukana on kuitenkin myös palkollisia kantajia, Rehumäki kertoo.

Rehumäen mukaan pelastusoperaatiota yrittävä joukko on kuitenkin riittävän suuri, jotta se voi päästä vuoren toiseksi ylimpään kolmosleiriin asti.

Vuorella jo useita kuolleita

Aiemmin päivällä Gustafsson piti mahdollisena, että vuorella olisi jo toistakymmentä kuollutta ja kymmenkunta muuta kiipeilijää olisi pulassa.

-K2 ei syyttä ole maineeltaan maailman vaarallisin vuori, Gustafsson totesi.

Gustafsson ei maalannut liikoja toiveita kiipeilijöiden mahdollisuuksista.

-Pelastettavat ovat vuoren rinteellä jossain 4 800 ja 8 500 metrin välillä. Vaikka heidän kanssaan pääsisi kontaktiin, on sitten valintakysymys, ketä voi yrittää pelastaa.

Kadoksissa olevista ja mahdollisesti kuolleista kiipeilijöistä on liikkunut tänään monenlaista tietoa. Ruotsalainen kiipeilijä Fredrik Sträng on kertonut nähneensä neljän ihmisen kuolleen. Norjalaislehden mukaan yksi kuolleista olisi norjalainen. Uutistoimisto DPA:n mukaan myös yksi korealainen ja yksi serbialainen olisivat kuolleet.

K2 on maailman toiseksi korkein vuori. Loukkuun jääneet kiipeilijät ovat niin korkealla, ettei esimerkiksi helikopteria pystytä ohuen ilman vuoksi käyttämään.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.