Hiivaleipä juurella

Leivän voi leipoa myös itse kotona juureen ja saada näin ihania aromeja, joita käymisestä syntyy. Näin saadaan myös vaihtelua niin tärkeään jokapäiväiseen leipään. Tiesithän, että olisi terveellistä syödä 6 palaa leipää päivässä! Näin jäävät turhat hiilihydraattiherkut esim. karkit vähemmälle!

Hiivaleipä juurella

  • 3 isoa hiivaleipää
  • Juuri:
  • ½ l vettä
  • 30 g hiivaa (2/3 pkt)
  • 2 rkl siirappia
  • 6 dl hiivaleipäjauhoja (360 g)
  • Taikina:
  • 2 tl suolaa
  • 30 g juoksevaa margariinia tai öljyä
  • n. 8 dl
  • hiivaleipäjauhoja (n. ½ kg)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva.

Lisää siirappi ja 6 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia.

Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa, voilla olla vaikka yön yli. Tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä.

Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 3 isoa hiivaleipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä.

Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista hiivaleipiä 200 asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi. Parasta tuoreena.

Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouheita, esim. kuidukas-leseseosta tai vaikkapa kuivattua suppilovahverorouhetta. Lisää ne jo juureen turpoamaan. Lisää tällöin hieman nesteen määrää.

Resepti: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat