Mainos

Hiihtolomat alkavat

Yli 400 000 peruskoululaista ja lukiolaista aloittaa tänään hiihtolomansa. Junaliikenteen lisäksi myös viikonvaihteen lentoliikenne on erityisen vilkasta. Ilmailulaitos onkin siirtänyt lentoliikenteen taukopäivän huomisesta tiistaille.

Hiihtolomat vievät koululaiset taas telmimään Lapin lumille tai etelän aurinkorannoille. Ruuhkahuippu sattuu ensi viikolle, jolloin lomalla on noin 410 000 peruskoululaista ja lukiolaista. Seuraavalla viikolla lomalla on noin 260 000 koululaista ja sitä seuraavalla noin 155 000. Viikolla 11 lomailee enää noin 5000 oppilasta.

Erityisesti matkailuyrittäjät toivovat, että koululaisten hiihtolomia porrastettaisiin enemmän ruuhkahuippujen välttämiseksi. Ensi viikko eli viikko kahdeksan täyttää varsinkin hiihtokeskusten mökit ja hotellihuoneet. Mattimyöhästen ei enää kannata haaveilla majoituksesta ainakaan aivan rinteiden tuntumasta.

-Viikko kahdeksan on aivan täynnä, mutta viikolla yhdeksän on vielä hiukan tilaa, kertoo Anne Tuokila Ylläs majoituspalvelut Oy Ylläsjärvestä. Tuokilan mukaan lennonjohtajien lakko ei juurikaan vähennä väkeä ainakaan Ylläkseltä, sillä lomailevat perheet ovat tottuneet tulemaan Lappiin autojunalla. Viikolla kymmenen Ylläksen tiukka majoitustilanne hellittää, koska silloin pidetään suurin osa lappilaisten hiihtolomista. Oman alueen ihmiset eivät tarvitse viikon mittaista majoitusta, vaan he tekevät päivän tai parin retkiä rinteisiin. Sama ilmiö on havaittavissa viikolla yhdeksän Himoksella Jämsässä, jolloin on keskisuomalaisten hiihtolomien aika. Myyntipäällikkö Pirjo Vaskisalo Himoslomista kertoo, että hiihtolomamajoitukset varataan hyvissä ajoin jo ennen joulua.

-Mutta aina kannattaa kysyä peruutuspaikkoja, Vaskisalo muistuttaa. Kaikki hiihtolomalaiset eivät kuitenkaan suuntaa rinteisiin tai aurinkorannoille. Seurakunnat, kunnat ja urheiluseurat järjestävät heille toimintaa eri puolilla maata.

Myös Kanaria kutsuu

Fritidsresorin ja Hassen toimitusjohtaja Jukka Mustila sanoo, että hiihtolomamatkat ovat olleet jo pitkään loppuunmyytyjä. Joitakin hajapaikkoja on vielä tarjolla esimerkiksi Dominikaaniseen tasavaltaan. Suomalaisten ykköslomailukohde on hiihtolomienkin aikaan Kanarian saaret. Varsinkin lapsiperheet suuntaavat aurinkorannoille. Murrosikäiset ja heidän vanhempansa viihtyvät kaupunkilomilla, suosikkikohde on Lontoo.

Mustila harmittelee lennonjohtajien lakon aiheuttamia hankaluuksia lentoliikenteessä. Yrityksellä on suoria lentoja ulkomaan kohteista esimerkiksi Ouluun, mutta niitä ei ole voitu aina hoitaa. -Kun lento onkin tullut Helsinkiin Oulun sijasta, asiakkaalla on ollut edessään aika pitkä bussimatka. Onneksi yhtään tilauslentoamme ei ole jouduttu perumaan, Mustila kertoo. Viikonvaihteen lentoliikenne on hiihtolomien vuoksi erityisen vilkasta, minkä vuoksi Ilmailulaitos on siirtänyt lentoliikenteen taukopäivän lauantailta tiistaille. Viikonvaihteen kaikki lomalennot voidaan siis lentää normaalisti Helsinki-Vantaan lentokentältä. Tiistaina tilauslennot sekä mannertenväliset kaukolennot lennetään Tampereelta.

Pohjoisen junat tiukassa

Pohjoiseen matkustavat täyttävät junat tänä viikonloppuna. Liikennetarkastaja Rauno Hänninen VR:ltä kertoo, että makuu- ja autopaikat perjantain ja lauantain juniin ovat loppuunmyytyjä muutamia hajapaikkoja lukuun ottamatta. -Etelän hiihtolomien aikana on aina tällaista, mutta nyt soppaa sekoittaa entisestään lennonjohtajien lakko. Se näkyy siinä, että sunnuntainkin paikat näyttävät olevan kohta kaikki menneet, Hänninen toteaa. Ensimmäinen hiihtolomaviikko aloittaa Lapin sesongin, joka kestää vappuun saakka. VR:llä on viikonloppuisin sesongin aikana käytössään koko makuu- ja autopaikkakalusto. Pohjoisen yöjunissa on aina myös muutamia istumavaunuja. Sesonkina nekin ovat kovassa käytössä, joten viisas matkustaja varaa istumapaikkansa etukäteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.