Maastohiihto ja doping ovat viime vuosina olleet valitettavan usein otsikoissa. Tässä lyhyt katsaus dopingjupakan vuoristoradasta.
21.1.-24.1.1998. Suomen Tietotoimisto (STT) julkaisee kolme uutista, joissa väitetään hiihtäjä Jari Räsäsen käyttäneen kasvuhormonia ja Hiihtoliiton johtavien henkilöiden olleen kiinnostuneita aineesta. Hiihtoliitto tekee STT:n uutisista rikosilmoituksen.
15.7.1999. Helsingin käräjäoikeus tuomitsee STT:n uutiset kirjoittaneet päätoimittajan ja toimittajan julkisesta herjauksesta ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin. Heidät ja STT määrätään maksamaan 19 hiihtoliittolaiselle korvauksia henkisestä kärsimyksestä. Kari-Pekka Kyrö saa korvausta satatuhatta markkaa.
31.10.2000. Helsingin hovioikeus hylkää syytteet ja korvausvaatimukset 14 hiihtoliittolaisen osalta ja alentaa toimittajien rangaistukset sakoiksi. Mm. Kyrön vaatimukset hylätään. Tuomioon haetaan myöhemmin valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, mutta sitä ei myönnetä.
10.2.2001. Viron Otepäästä hiihdon maailman cup -kisasta palannut Kyrö unohtaa helsinkiläiselle huoltoasemalle Hiihtoliiton lääkärinlaukun, jossa oli mm. käytettyjä Hemohes-nestetiputuspusseja ja verisiä käytettyjä ruiskuja.
15.2.-25.2.2001. Lahdessa pidetään maastohiihdon MM-kisat, joissa kuusi suomalaishiihtäjää kärähtää Hemohes-plasmalaajentajien käytöstä. Kärynneet ovat Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Janne Immonen, Virpi Kuitunen ja Milla Jauho.
8.3.2001 Hiihtoliitto erottaa Kyrön, valmentaja Jarmo Riskin ja lajijohtaja Antti Leppävuoren tehtävistään.
9.3.2001. Keskusrikospoliisi alkaa tutkia epäiltyä lääkerikosta. Poliisi epäilee ensisijaisesti, että maahan on tuotu lääkkeitä laittomasti ilman asianmukaisia reseptejä.
Maaliskuu 2001 Valtionsyyttäjä Maarit Loimukoski pyytää keskusrikospoliisilta lisätutkintaa liittyen mm. STT:n oikeudenkäyntiin. Tutkinta johtaa rikosilmoituksiin ja STT:stä tulee jutussa asianomistaja.
20.4.2001 Hiihtoliitto langettaa Lahdessa kiinnijääneille hiihtäjille määräaikaisen kilpailukiellon ja asettaa Kyrön ja Riskin elinikäiseen toimitsijakieltoon.
18.6.2001 Poliisi pidättää Kari-Pekka Kyrön epäiltynä salakuljetuksesta ja saa Hiihtoliitolta tutkittavakseen liiton kirjanpidon.
23.3.2002 Tietoja esitutkinnasta vuotaa julkisuuteen ja poliisin kumoaa STT:n päätoimittajalle annetun ilmaisukiellon kertoa asianomistajana saamistaan tiedoista. Tätä seuranneissa STT:n jutuissa kerrotaan mm. Kyrön epäillyistä lääkeostoista ja hiihtoliiton farmakologisesta ohjelmasta.
7.3.2003 Hiihtoliitto ilmoittaa Val de Fiemmen MM-joukkueeseen kuuluneen hiihtäjän antaneen kisoissa kiellettyä ainetta sisältäneen näytteen. Kärynneeksi hiihtäjäksi paljastuu Kaisa Varis. Hiihtoliitto vahvistaa myöhemmin tiedon ja kertoo aineen olleen epo-hormonia.
20.11.2003 Valtionsyyttäjä Pekka Koponen päättää nostaa Kyröä vastaan syytteen salakuljetuksesta ja petoksesta.
(MTV3-STT)