Herkullinen juustotarjotin kruunaa viikonlopun

Nauti viikonlopusta juustoilla ja viinillä herkutellen. Makuja-kokki Henri Alén neuvoo, kuinka simppeli juustotarjotin kootaan ja antaa neuvoja oikeanlaisen viinin valintaan.

Klassiseen ja simppeliin juustotarjottimeen kuuluu Makuja-kokki Henri Alénin mukaan yksi sinihomejuusto, yksi kermainen juusto, esimerkiksi brie ja yksi kovempi juusto, kuten Appenzeller tai hyvä Emmental.

Juustojen kanssa kannattaa tarjota muutakin purtavaa, esimerkiksi miedonmakuisia keksejä.

– Kannattaa kuitenkin valita keksejä, jotka eivät ole kovin suolaisia, sillä juustoissa on aika paljon suolaa, Henri vinkkaa.

Henrin mukaan juustopöytään voi valita myös jotain makeaa, kuten hillokkeita, esimerkiksi omenahilloa tai vadelmahilloa. Myös makeat hedelmät, esimerkiksi aprikoosit ja persikat sopivat juustopöytään. Happamia sitrushedelmiä sen sijaan tulisi välttää.

– Viinin kanssa ei myöskään tulisi ikinä tarjota viinirypäleitä. Ne tekevät viinistä hyvin happaman makuisen, koska viinirypäleen kuoressa on tanniinia, Henri kertoo.

Viini ja juusto samalta alueelta

Klassisesti valkoviini on parempi yhdistelmä juustolle kuin punaviini. Mutta myös juustojen happamuus vaikuttaa ja happamat juustot, esimerkiksi sinihomejuustot tykkäävät Henrin mukaan makeasta, esimerkiksi portviinistä.

– Klassinen yhdistelmä on Roquefort-juusto ja portviini. Missään nimessä ei kannata valita liian tuhteja punaviinejä, jos haluaa tuoda juuston makua esille, Henri neuvoo.

Jos haluaa valita juustojen kanssa tarjottavaksi vain yhden viinin, suosittelee Henri Alsacen alueen raikkaita valkoviinejä, joissa on vähän jäännössokeria.

Kuohuviiniä Henri ei kuitenkaan suosittele tarjottavaksi juuston kanssa.

– Kuohuviini tarjotaan jääkylmänä, ja rasvaisen juuston ja jääkylmän juoman yhdistelmässä juuston rasva tarrautuu kitalakeen.

Yksi hyvä nyrkkisääntö on Henrin mukaan ostaa viini ja juusto samalta alueelta.

– Esimerkiksi espanjalainen punaviini ja Manchego-juusto sopivat erittäin hyvin yhteen, Henri ehdottaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat